Werkkostenregeling gunstig of niet?

0

Het is relatief eenvoudig te berekenen of het gebruikmaken van de werkkostenregeling (WKR) voor uw organisatie gunstiger uitpakt dan de oude regels voor vrije vergoedingen en verstrekkingen.

 

Voor wie gewend is (naast de kosten die binnen de WKR gerichte vrijstellingen zijn) veel andere kosten van de werknemers te vergoeden, biedt de WKR weinig speelruimte.

Van belang bij de berekening is ook dat bepaalde eindheffingen die nu worden betaald, straks vervallen en opgaan in de werkkostenregeling.

Dit zijn:

  • De eindheffing voor bezwaarlijk te individualiseren loon.
  • De eindheffing voor loon met een bestemmingskarakter.
  • De eindheffing voor geschenken in natura, zoals kerstpakketten.
  • De eindheffing voor bovenmatige kostenvergoedingen en verstrekkingen.

Stel dat
U heeft een bedrijf met tien werknemers, met een totaal fiscaal loon van 300.000 euro. De vrije ruimte is dan 1,4 procent van 300.000 euro: 4.200 euro. U kunt gemiddeld 350 euro (4200/12) per maand aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen kwijt in uw vrije ruimte. Dit bedrag mag per werknemer verschillen. Heeft u meer vrije ruimte nodig en betaalt u nu geen eindheffingen, dan is de werkkostenregeling niet gunstig. Want over het bedrag boven de vrije ruimte betaalt u 80 procent eindheffing.

In P&Oactueel Magazine nr. 1/2 van 2012 staat een uitgebreid artikel over de werkkostenregeling.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.