Werkgevers laten half miljard WKR-budget liggen

1

Nederlandse werkgevers met minimaal 10 werknemers laten bijna een half miljard van het werkkostenbudget onbenut. Hierdoor onthouden ze werknemers van fiscale voordelen en profiteren ze niet optimaal van de besparing op sociale lasten door de werkgever.

Dit blijkt uit het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek, dat onderzoeksbureau Effectmeting uitvoerde in opdracht van FiscFree. Bob Dijksma, directeur van FiscFree, wil benadrukken dat de werkkostenregeling veel keuzevrijheid geeft aan zowel werkgevers als werknemers, maar dat momenteel nog niet alle mogelijkheden worden benut. ‘Vaak weet men niet van de mogelijkheid om een computer of laptop voor privégebruik aan te schaffen of van de vergoedingen voor fitness-, fietsregeling of vakbondscontributie binnen de huidige regeling. Door kennis te nemen van de juiste informatie en het gebruiken van de beschikbare middelen zijn er voor werkgever en werknemer veel voordelen te behalen.’

De drie belangrijkste redenen om het budget niet volledig te benutten zijn angst om het budget te overschrijden (44%), de werkgever beidt simpelweg te weinig vergoedingen en verstrekkingen aan (35%) en daarnaast zijn er nog teveel onduidelijkheden omtrent de werkkostenregeling (11%). De werkkostenregeling wordt het vaakst besteed aan bedrijfsuitjes, cafetariaregeling en kerstpakketten.

Een kwart van de werkgevers gaf aan problemen te hebben ervaren bij de overstap naar de werkkostenregeling. Zij liepen vooral aan tegen problemen van administratieve of fiscale aard, en ze vonden de vrije ruimte met betrekking tot het te besteden budget te beperkt.

Bron: Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek

 

Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Marco Roosendaal op

    Realiseer je wel dat elke euro in de WKR ook "gewoon" 1 euro aan kosten is. De kop had dan ook kunnen zijn: "Werkgevers besparen een half miljard euro op hun loonkosten ! ! " Als je je in de WKR verdiept en mogelijkheden ziet om "uit te ruilen" tegen bruto bronnen kan de besparing zelfs hoger oplopen dan een half miljard. Werknemers zijn overigens zelf het meest gebaat bij een vast bruto inkomen, omdat dat de basis is voor het kopen of huren van een huis. Maar woon je "scheef" of zit je op een grens voor wat betreft toeslagen, laat dan je werkgever bepaalde vergoedingen toewijzen aan de Vrije Ruimte in de WKR.
    groet, Marco

Reageer