Drie versoepelingen aangebracht in Werkkostenregeling

0

In de Werkkostenregeling zijn drie versoepelingen aangebracht. Deze aanpassingen zijn overgenomen in de Miljoenennota. Het gaat om versoepelingen aangaande vakliteratuur, werkkleding en de kosten voor inschrijving in het beroepsregister.

Op 9 september jongstleden werd de zogeheten ‘uitvoeringsregeling werkkostenregeling’ gepubliceerd. Dit gebeurde nadat werkgevers via internet de mogelijkheid hadden gekregen om commentaar te leveren op de inhoud van de Werkkostenregeling. Een zestigtal heeft hier gebruik van gemaakt en input geleverd.

Aan de hand van alle op- en aanmerkingen zijn een drietal scherpe kantjes bijgevijld in de werkkostenregeling. Deze drie versoepelingen zijn ook overgenomen in de Miljoenennota, aldus Mans Kuipers van Ernst & Young Belastingadviseurs vanmorgen op de Personeel en Salaris Vakdag. De vakdag wordt traditioneel ieder jaar gehouden op de derde donderdag in september.

De eerste versoepeling in de werkkostenregeling betreft de vakliteratuur. Het thuis ontvangen van vakliteratuur op kosten van de werkgever, mag worden vergoed. Dat was eerder niet het geval.

De tweede versoepeling betreft de werkkleding. Met name rond de kleding die werknemers in winkels dragen, was er een grijs gebied of deze kleding beschouwd kon worden als werkkleding. Vastgesteld is nu dat werkkleding met een duidelijk logo erop, door de werkgever ter beschikking mag worden gesteld zonder fiscale bijtelling (nihilwaardering). Het maakt daarbij niet uit dat deze kleding, eigendom van de werkgever, door de werknemer mee naar huis wordt genomen. Als de kleding versleten is moet de werknemer deze echter wel weer inleveren, omdat het eigendom ervan ligt bij de werkgever.

De derde versoepeling betreft de kosten voor inschrijving in het beroepsregister. Dit geldt onder andere voor medici. Er komt meer ruimte voor werkgevers om de werknemer tegemoet te komen.

Een verzoek vanuit het bedrijfsleven tot invoering van een gerichte vrijstelling voor personeelskortingen voor producten uit eigen bedrijf haalde het niet, schrijft minister De Jager van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.

Zie ook:
Werkkostenregeling levert hoofdbrekens op
Nieuwe werkkostenregeling grote zorg voor Nederlandse bedrijven
> Belastingdienst komt met informatie over nieuwe werkkostenregeling

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.