WAB-checklist: wat u voor 1 januari moet doen

0

Nog enkele maanden en dan veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Om werkgevers goed te informeren is de overheid een voorlichtingscampagne gestart.

De campagne is te horen op de radio en te zien op social media. Ook komen er posters te hangen bij hogescholen en universiteiten. Onderdeel van de voorlichtingscampagne is ook de WAB-checklist voor werkgevers. Hierin staan de onderwerpen waar u voor 1 januari nog mee aan de slag moet:

Transitievergoeding vanaf de 1e werkdag

Werknemers krijgen vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding (ontslagvergoeding), ook tijdens de proeftijd. Het maakt dan niet meer uit hoe lang de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.

WAB: 5 praktijkvragen over de transitievergoeding

De WAB brengt naast veranderingen ook vragen met zich meer. Hierbij de meest gestelde vragen én antwoorden over de transitievergoeding.

Hoge of lage WW-premie

Vanaf 1 januari geldt een lage WW-premie voor werknemers in vaste dienst. Voor werknemers met een flexibel contract moet een hoge WW-premie worden betaald. Ook voor werknemers die jonger zijn dan 21 jaar en niet meer dan 12 uur per week werken, mogen werkgevers het lagere percentage hanteren, ook als sprake is van een tijdelijk contract. Let op: vermeld de aard van de arbeidsovereenkomst op de loonstrook (bepaalde of onbepaalde tijd).

Payrollwerkgevers: arbeidsvoorwaarden worden gelijk

Als payrollwerkgever moet u zorgen dat uw payrollwerknemers vanaf 1 januari dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als medewerkers die werken bij het bedrijf waar uw payrollwerknemer werkt.

Pensioenregeling payrollkrachten in de WAB. Hoe zit dat precies?

De regering vindt dat payrolling niet mag leiden tot minder goede arbeidsvoorwaarden en een minder goede pensioenregeling voor payrollwerknemers. Lees hier hoe het per 2020 werkt.

 

 

 

Oproepkrachten: aanbod voor vaste uren na 12 maanden

Vanaf 1 januari moet u oproepkrachten die u langer dan 12 maanden in dienst hebt, een aanbod doen voor een vast aantal uren. Dat aanbod moet een arbeidsomvang zijn gelijk aan het aantal uren dat de oproepkracht in het afgelopen jaar gemiddeld heeft gewerkt. Stel dat een oproepkracht, achteraf berekend, gemiddeld 15 uur per week heeft gewerkt, dan moet hem een arbeidsomvang van 15 vaste uren per week worden aangeboden.

Poster: Wat verandert er ten opzichte van de huidige situatie?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) bevat een pakket aan maatregelen om de verschillen tussen vast werk en flexwerk te verkleinen. Wat gaat er veranderen ten opzichte van de huidige situatie? Om het overzichtelijk te maken vindt u in de poster hoe de situatie nu is, wat de nieuwe situatie wordt en vanaf wanneer dit geldt. 

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.