Advocaat verwacht ontslagstop tot invoering WAB

0

Wachten met reorganisatie of ontslag tot volgend jaar? In afwachting van de Wet Arbeidsmarkt in Balans zoeken werkgevers al uit wat hun het minst kost, merkt advocaat Maarten van Gelderen. Hij verwacht voor 1 januari 2020 een ontslagstop. In het derde XpertHR College over de WAB geeft de arbeidsrechtexpert uitleg over de aanpassingen van de transitievergoedingen.

Maarten van Gelderen

In een serie van zes webinars bereiden advocaten Maarten van Gelderen en Steffie Schepers HR-professionals voor op de nieuwe regels en de praktische gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB). In het XpertHR College van 12 september gaat hij in op de vraag wanneer werknemers recht hebben op een transitievergoeding en hoe die vanaf volgend jaar moet worden berekend.

Dat werkgevers al ijverig rekensommen laten maken, heeft onder meer te maken met de afschaffing van de twee regelingen: de 50+-regeling en de bepaling dat medewerkers met een contract van tien jaar of langer er per zes maanden een halve maand salaris bij krijgen als zij recht hebben op een transitievergoeding.

Calculerend

Maarten van Gelderen: ‘Oudere werknemers met langere dienstverbanden gaan fors inleveren. Als ze nu in aanmerking komen voor beide regelingen wordt hun transitievergoeding vanaf volgend jaar soms wel 40 procent lager. Voor werkgevers leidt dat tot afwegingen: moeten ze nu al afscheid nemen van werknemers of later? Ik merk aan de vragen die ik daarover krijg dat ze daar calculerend mee omgaan. Mijn  advies aan hen is per situatie te onderzoeken wat de consequenties zijn.’

Een belangrijke wijziging is ook dat werknemers vanaf dag één recht krijgen op een transitievergoeding na ontslag. Ook bij ultrakorte dienstverbanden, bijvoorbeeld van flexwerkers of uitzendkrachten, gaat elke dag tellen. ‘Maar hoe bereken je loon over een paar dagen?’, zegt de advocaat. Gelden dan alleen de gewerkte uren of ook weekenden en feestdagen?

‘De wetgever heeft over de gevolgen voor medewerkers met ultrakorte dienstverbanden nog niet goed nagedacht. In de informatie over de WAB kan ik hier nog maar weinig over vinden.’ Van Gelderen raadt HR aan  het rekenwerk te laten doen door de afdeling loonadministratie. ‘Hier gaan ongetwijfeld discussies over ontstaan. Bijvoorbeeld tussen werkgevers en werknemers over de vraag hoe je precies de transitievergoeding berekent bij ultrakorte dienstverbanden. Dat wordt ook lastig bij dienstverbanden die niet exact in een aantal jaren en maanden zijn uit te drukken.’

Waarschuwing

Discussies zijn er al over de vraag wanneer werknemers hun recht op een transitievergoeding verspelen. Ze moeten dan bijvoorbeeld ernstig verwijtbaar hebben gehandeld. De advocaat geeft het voorbeeld van een machinist van een goederentrein die drie keer vergeet de handrem te controleren. Hij maakt die fout ook na de eerste en tweede waarschuwing. Extra riskant is dat hij vaak gevaarlijke stoffen vervoert.

Had deze machinist na zijn ontslag recht op een transitievergoeding na een dienstverband van twintig jaar? Volgens 61 procent van de deelnemers aan het webinar is er sprake van ernstig verwijtbaar gedrag, ruim een derde vindt van niet. De kantonrechter is het eens met de meerderheid, maar in hoger beroep beslist het Gerechtshof anders. Ontslag is terecht, maar er was geen sprake van moedwillig onrechtmatig gedrag. De machinist krijgt ruim 25 duizend euro.

Wilt u het webinar terugkijken? Dat kan hier.

  • XpertHR organiseert een serie van zes webinars over de WAB. De eerste drie zijn inmiddels geweest. Via de webinarpagina kunt u zich nog wel aanmelden en dan ontvangt u een terugkijklink. De laatste drie webinars over oproepkrachten, payroll en ontslag zijn alleen beschikbaar voor abonnees van XpertHR. Wilt u meer informatie over een abonnement? Klik hier voor een demo.

Meer lezen over de WAB:

Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.