Onderwerp: WAB

De Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) is in 2020 een feit. Om je als professional up-to-date te houden staat hier alle informatie die van belang is. Je vindt op deze pagina ook verdiepende informatie in de vorm van whitepapers en webinars. In de webinars praten mr. Steffie Schepers en mr. Maarten van Gelderen over de volgende onderwerpen binnen dit thema:

  • Nieuwe ontslaggrond: de cumulatiegrond
  • Transitievergoeding
  • WW-premie
  • Ketenregeling
  • Payroll
  • Oproepkrachten

Waarom is de WAB geïntroduceerd?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) moet de verschillen tussen vast en flexwerk verkleinen. Hierdoor moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen een vast contract aan te bieden, terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt.

Wat zijn de andere veranderingen betreft WAB?

Verder krijgen medewerkers vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding en wordt de WW-premie voor werkgevers voordeliger na het aanbieden van een vast contract. Ook wordt ontslag mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden en wordt de ketenbepaling verruim naar drie jaar. Meer relevante wijzigingen voor HR meekrijgen?

xperthr college over wab

Steffie Schepers

Tijdens het XpertHR College geef ik een overzicht van wat HR moet doen om in 2020 WAB-proof te zijn!

Steffie Schepers, advocate
Meld u aan voor het webinar

downloads over wab

Artikelen over het onderwerp WAB

Blog
BlogZal de cumulatiegrond verlichting brengen?

Maar de werkgevers staan bepaald nog niet in de rij om de cumulatiegrond te gebruiken. Hoe komt dat? Zal de nieuwe grond de beoogde verlichting van de ontslagpraktijk geven? Of hebben werkgevers er weinig fiducie in?

Blog
BlogWW-premie – Een beetje goed nieuws!

Ondernemers mogen vanaf 1 januari 2020 een lage WW-premie hanteren voor vaste krachten. Dat is fijn want de lage premie bedraagt 2,94%. De hoge premie is 7.94%. Bij een maandloon van € 3.500 bruto scheelt dat al gauw zo’n € 2.100 per jaar.

Administratie en belasting
HR worstelt met nieuwe regels rondom oproepkrachten

Wat is er in 2020 veranderd voor oproepkrachten? Met die vraag worstelen HR-professionals het meest nu de Wet Arbeidsmarkt in Balans erdoorheen is. Tijdens het XpertHR College van advocaat Steffie Schepers gaf 62 procent van de deelnemers aan daarmee te worstelen. De wijzigingen op het gebied van payrolling roept nog bij 17 procent vragen op.

WAB
8 praktijkvragen over wijzigingen in 2020

Met de nieuwe ontslagregels, de berekening van de transitievergoeding, de ketenregeling en het einde aan de slapende dienstverbanden verandert er van alles in 2020. In deze whitepaper staan 8 veel gestelde vragen van HR mét antwoorden.

WAB
Download: 5 praktijkvragen over payroll

Payrollwerknemers moeten dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als die ze rechtstreeks in dienst zouden krijgen bij de opdrachtgever. In deze whitepaper staan 5 veel gestelde vragen over payroll om per 2020 aan deze wetswijziging te voldoen.

WAB
Bovenaan de WAB-checklist: controleer alle contracten

Controleer vóór 1 januari 2020 alle contracten voor bepaalde tijd. En onderzoek of het slim is om te wachten met eventueel ontslag. Deze checklist geeft arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen mee tijdens zijn webinar ‘WAB en ontslag’.

WAB
Download: 8 praktijkvragen over de oproepovereenkomst

Wat als oproepkrachten – ondanks de wettelijke verplichting – geen vast urencontract willen? Lees hier veel gestelde vragen door HR over nieuwe regels rondom de oproepovereenkomst. Arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen geeft antwoord.

Transitievergoeding
Download: 5 praktijkvragen over de transitievergoeding

Werknemers krijgen vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd. En vanaf 1 januari 2020 gelden er andere rekenregels. In deze whitepaper beantwoordt arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen de 5 meest gestelde vragen over de nieuwe transitievergoeding.

WAB
Download: 5 praktijkvragen over de ketenregeling

De nieuwe ketenregeling, die met intreding van de WAB per 1 januari 2020 geldt, brengt zowel veranderingen als veel vragen met zich mee. Hierbij 5 praktijkvragen van professionals over de ketenregeling.

Transitievergoeding
Advocaat verwacht ontslagstop tot invoering WAB

In afwachting van de Wet Arbeidsmarkt in Balans zoeken werkgevers al uit wat hun het minst kost, merkt advocaat Maarten van Gelderen. Hij verwacht voor 1 januari 2020 een ontslagstop. In het derde XpertHR College over de WAB geeft de arbeidsrechtexpert uitleg over de aanpassingen van de transitievergoedingen.

WAB
De WAB kost omroep meer tijd en geld

Het inhuren van tijdelijke medewerkers gaat meer rompslomp opleveren als de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking treedt. Voor mediabedrijven zal dat grote gevolgen hebben, voorziet HR-adviseur Johan Slendebroek van de Evangelische Omroep.