Onderwerp: WAB

Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Om uw als professional klaar te stomen voor de wetswijzigingen staat hier alle informatie die van belang is. U vindt op de pagina naast de berichtgeving over de wetgeving, ook verdiepende informatie in de vorm van een whitepaper en webinar. Tijdens de webinars zullen mr. Steffie Schepers en mr. Maarten van Gelderen u updaten over de volgende onderwerpen binnen dit thema:

  • Nieuwe ontslaggrond: de cumulatiegrond
  • Transitievergoeding
  • WW-premie
  • Ketenregeling
  • Payroll
  • Oproepkrachten

Waarom is de WAB geïntroduceerd?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) moet de verschillen tussen vast en flexwerk verkleinen. Hierdoor moet het voor werkgevers aantrekkelijker worden om mensen een vast contract aan te bieden, terwijl flexibel werk mogelijk blijft waar het werk dat vraagt.

Wat zijn de andere veranderingen betreft WAB?

Verder krijgen medewerkers vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding en wordt de WW-premie voor werkgevers voordeliger na het aanbieden van een vast contract. Ook wordt ontslag mogelijk als er sprake is van een optelsom van omstandigheden en wordt de ketenbepaling verruim naar drie jaar. Meer relevante wijzigingen voor HR meekrijgen?

xperthr college over wab

Steffie Schepers

Tijdens het XpertHR College geef ik een overzicht van wat HR moet doen om per 1 januari 2020 helemaal klaar te zijn voor de WAB!

Steffie Schepers, advocate
Meld u aan voor het webinar

downloads over wab

Artikelen over het onderwerp WAB

Transitievergoeding
Download: 5 praktijkvragen over de transitievergoeding

Werknemers krijgen vanaf de eerste dag recht op een transitievergoeding, ook tijdens de proeftijd. En vanaf 1 januari 2020 gelden er andere rekenregels. In deze whitepaper beantwoordt arbeidsrechtsadvocaat Maarten van Gelderen de 5 meest gestelde vragen over de nieuwe transitievergoeding.

WAB
Download: 5 praktijkvragen over de ketenregeling

De nieuwe ketenregeling, die met intreding van de WAB per 1 januari 2020 geldt, brengt zowel veranderingen als veel vragen met zich mee. Hierbij 5 praktijkvragen van professionals over de ketenregeling.

Transitievergoeding
Advocaat verwacht ontslagstop tot invoering WAB

In afwachting van de Wet Arbeidsmarkt in Balans zoeken werkgevers al uit wat hun het minst kost, merkt advocaat Maarten van Gelderen. Hij verwacht voor 1 januari 2020 een ontslagstop. In het derde XpertHR College over de WAB geeft de arbeidsrechtexpert uitleg over de aanpassingen van de transitievergoedingen.

WAB
De WAB kost omroep meer tijd en geld

Het inhuren van tijdelijke medewerkers gaat meer rompslomp opleveren als de Wet Arbeidsmarkt in Balans in werking treedt. Voor mediabedrijven zal dat grote gevolgen hebben, voorziet HR-adviseur Johan Slendebroek van de Evangelische Omroep.

Ambtenarenrecht
WAB en ambtenaren: hier moet u mee aan de slag

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is aangenomen en treedt op 1 januari 2020 in werking. Ook de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) gaat dan in: voor ambtenaren gaat de WAB dan dus ook gelden. Arbeids- en ambtenarenrecht jurist Marije Schneider bespreekt twee onderwerpen uit de WAB die voor de ambtenaar belangrijk zijn. 

WAB
Download: Hoe ziet de ketenregeling eruit na invoering van de WAB?

De opeenvolging van tijdelijke contracten, de zogenaamde ketenbepaling of ketenregeling, wordt met ingang van 1 januari 2020 verruimd. Nu is het mogelijk om aansluitend drie tijdelijke contracten in twee jaar aan te gaan. Dit worden drie contracten in drie jaar. In deze whitepaper leest u wat er verandert en per wanneer.

WAB
Nieuwe ketenregeling: waarom HR en de lijn meer flexibiliteit willen

Medewerkers zekerheid bieden door een vast contract aan te bieden na twee tijdelijke contracten? Daar zaten tot nu toe veel haken en ogen aan. Per 1 januari a.s. verandert de ketenregeling door de inwerkingtreding van de WAB. Advocate Steffie Schepers ging de veranderingen langs in een XpertHR College.

WAB
HR start massaal met de WAB na prikkelende inzichten

De ketenregeling wordt minder knellend, werknemers bouwen vanaf dag één transitievergoeding op en oproepkrachten hoeven niet meer bij een last-minute oproep te verschijnen. Advocate Steffie Schepers gaf prikkelende informatie tijdens haar XpertHR College over de ins en outs van de WAB.

WAB
Met deze webinars bent u straks klaar voor de WAB

Op 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. Bent u al gestart met de voorbereiding op de nieuwe regelgeving? In een serie van zes webinars stoomt XpertHR u klaar voor de WAB zodat u goed bent voorbereid en de voordelen benut voor uw organisatie.