Ziekteverzuim zorg licht gestegen

1

Voor het eerst sinds 5 jaar is het ziekteverzuim in de zorgsector weer toegenomen. De stijging wordt vooral veroorzaakt door de toename van het langdurig verzuim.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde verzuimcijfers van Vernet Verzuimnetwerk BV, dat de verzuimcijfers van ongeveer 500.000 werknemers in de zorg bijhoudt. Vergeleken met een jaar eerder nam het verzuim in 2011 met 0,4 procentpunt toe tot 5,3 procent.

Volgens de onderzoekers zal het percentage langdurig zieken de komende jaren verder toenemen. Onder meer door het wegvallen van regelingen als de OBU en de VUT kunnen werknemers niet eerder stoppen met werken. Daardoor neemt het aantal werkende 55-plussers in de zorg de komende jaren verder toe. Die groep is volgens het onderzoeksbureau het meest kwetsbaar voor langdurige ziekte.

Vernet Verzuimnetwerk BV stelt dat een afgestemd personeelsbeleid het ,,tij kan keren", wat betreft ziekteverzuim in de toekomst. ,,Niet onbelangrijk, want 60 tot 70 procent van de kosten in de zorg gaat op aan personeel", aldus het onderzoeksbureau.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jeroen Seegers op

    Ik vraag me af: is dit verzuimcijfer in- of exclusief vangnetgevallen zoals bv zwangerschaps- en bevallingsverlof?