Ziekteverzuim licht gedaald

0

Het ziekteverzuim in Nederland is vorig jaar licht gedaald tot 3,8 procent. De twee jaar daarvoor lag het nog op 3,9 procent. De dag met het laagste verzuim in 2010 was 2 augustus, die met het hoogste 3 december.

Dit blijkt uit cijfers die ArboNed maandag naar buiten heeft gebracht. Zij zijn gebaseerd op het verzuim bij de 70.000 bedrijven met in totaal 1,3 miljoen werknemers die bij de arbodienst zijn aangesloten.

,,Dat het verzuim daalt, is een goed teken”, meent medisch directeur Willem van Rhenen van de arbodienst. Het geeft volgens hem aan dat het verzuimbeleid effect sorteert. Werkgevers hebben het beperken van het verzuim hoog op de agenda staan en ook werknemers voelen zich er meer verantwoordelijk voor. Maar willen werkgevers het nog verder terugdringen, dan zullen zij meer moeten kijken naar de behoeften van werknemers, aldus Van Rhenen.

,,Zij moeten sturen op bevlogenheid”, aldus Van Rhenen, die aan de Nyenrode Business Universiteit een leerstoel bevlogenheid heeft. ,,Dan kan het verzuim met 25 tot 30 procent naar beneden.” Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bevlogen werknemers meer energie hebben, waardoor ze een hogere weerstand hebben en zich minder snel ziek melden. Voor bevlogenheid zijn onder andere betrokkenheid en plezier in het werk van belang.

Onder mannen was het verzuim in 2010 het hoogste in de leeftijdsgroep tussen 46 en 55 jaar. Jonge mannen tot 25 meldden zich het minst ziek. Bij vrouwen was het verzuim het hoogste in de leeftijdsklasse tussen de 36 en 45. Vrouwen tot 25 en vrouwen boven de 56 meldden zich het minst vaak ziek.

Van alle provincies was in Drenthe het ziekteverzuim vorig jaar met 4,4 procent het hoogst. Ook in Groningen lag het met 4 procent ruim boven het gemiddelde. In Zeeland was het met 3,2 procent veruit het laagste.

Van Rhenen: ,,De regionale verdeling laat zien dat de sociaaleconomische status nog altijd een belangrijke indicator is voor verzuim. De provincies waar mensen over het algemeen een lagere opleiding en inkomen hebben, scoren hoger op verzuim.”

Lees ook:
> Wintertijd leidt niet tot extra ziekteverzuim
> Langer verzuim door onverklaarde klachten
> Effecten bedrijfsfitness breder dan verondersteld

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.