Ziekteverzuim licht gedaald in tweede kwartaal 2012

0

Het ziekteverzuim in ons land is in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,2 procentpunt gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal in 2011. Net als vorig jaar is het ziekteverzuim onder horecapersoneel weer het laagst. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het tweede kwartaal van 2012 bedroeg het ziekteverzuim 3,9 procent. Dit is een daling van 0,2 procentpunt in vergelijking met het percentage in het tweede kwartaal van 2011. Ook in het eerste kwartaal daalde het ziekteverzuimpercentage 0,2 procentpunt (ten opzichte van een jaar eerder).

In het tweede kwartaal werd het minst verzuimd door ziekte in de horeca. Met een ziekteverzuimpercentage van 2,3 lag dit ruim 3,4 procentpunten lager dan het ziekteverzuimpercentage bij Verpleging & Zorg. Ten opzichte van het tweede kwartaal 2011 is bij de bedrijven met 100 of meer werknemers het ziekteverzuimpercentage gedaald met 0,1 procentpunt.

Arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim

Arbeidsongeschiktheid

In het eerste halfjaar van 2012 is het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (uitkeringen in het kader van de WIA, WAO, Wajong, Wet Wajong en WAZ) verder gedaald tot 820 duizend. De WAO-uitkeringen daalden met bijna 19 duizend. De uitkeringen in het kader van Wajong en WIA (de regelingen IVA en WGA) namen echter toe, met respectievelijk 5 en 11 duizend. Eind juni 2012 werden 149 duizend WIA-uitkeringen verstrekt: 110 duizend WGA-uitkeringen en 39 duizend IVA-uitkeringen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.