Ziekteverzuim leraren stabiel

0

Na jarenlange daling is het ziekteverzuim in het voortgezet onderwijs stabiel. Het aantal ziekmeldingen blijft steken op ongeveer vierduizend. Brancheorganisatie VO-raad sprak woensdag van een acceptabel aandeel. Wel vraagt ze extra aandacht voor ouderen, parttimers en vrouwen.

In vergelijking met het verzuim in andere sectoren is het verzuim volgens de VO-raad acceptabel, maar bepaalde groepen (ouderen, parttimers en vrouwen) vraagt extra aandacht. Hoger verzuim is met name waargenomen in de leeftijdsgroep van 45 tot 65 jaar. De cijfers wijzen daarbij niet zozeer op vaker, als wel op langer verzuim. Dat kan wijzen op arbeidsgerelateerde oorzaken.

Twee derde van deze ziektemeldingen heeft een psychische oorzaak, liet een woorvoerder weten. ‘De emotionele belasting is te groot. Het werken in het onderwijs is sociaal heel intensief.’ Parttimers en vrouwen blijven vaker thuis, omdat zij werk en privé moeilijker met elkaar kunnen combineren. Eerder bleek dat de verzuimcijfers stegen naarmate het aandeel allochtone leerlingen toenam. Ook die cijfers zijn min of meer gelijk gebleven, aldus het onderzoek van de VO-raad.

Ruim tien jaar geleden was het hoge aantal ziekmeldingen nog een groot probleem. De woordvoerder: ‘Het percentage ligt nu op 5. We moeten blijven proberen dit aandeel omlaag te brengen.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.