Ziekteverzuim gedaald tot ruim zes dagen

0

Het gemiddelde ziekteverzuim van werknemers is de afgelopen jaren met ruim een halve werkdag gedaald tot 4 procent.

In de jaren 2005 en 2006 was het personeel gemiddeld bijna zeven dagen ziek, tegen ruim zes dagen in 2008.

Dat blijkt uit de ‘Arbobalans 2009’ die demissionair minister Donner (Sociale Zaken) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De daling is niet van de laatste jaren. In 2006 werd al een afname van het ziekteverzuim bij bedrijven gemeld van 5,2 procent in 2002 tot 4,6 procent in 2004. Bij de overheid kwam het verzuim in 2003 uit op 5,4 procent, een daling van 0,2 procentpunt ten opzichte van 2002.

De meest genoemde reden voor verzuim is griep of verkoudheid, maar daardoor zijn werknemers vaak maar kort afwezig. Psychische klachten hebben een veel groter effect. Deze klachten veroorzaken een op vijf van alle verzuimdagen.

Verder zegt 22 procent van de werknemers die zich ziek melden, dat de klachten die tot verzuim leiden (deels) met het werk te maken hebben. Deze groep meldt zich zowel vaker als langer ziek dan verzuimende collega’s, waarvan de klachten niet toegeschreven worden aan het werk.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone
Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer