Zieke werknemer kost bedrijf meer dan gedacht

1

Een langdurig zieke werknemer kost meer dan werkgevers verwachten. Werkgevers schatten de kosten van een ziek personeelslid gemiddeld op 143 euro per dag. In werkelijkheid kost een zieke werknemer gemiddeld 230 euro per dag.

Dat blijkt uit onderzoek van Baken Adviesgroep in opdracht van Delta Lloyd. In totaal werden 361 respondenten ondervraagd, bestaande uit directeuren, eigenaren en HR- en Finance managers.

Kosten zieke werknemer

Van de ondervraagde bedrijven had 29% het afgelopen jaar te maken met ziekteverzuim langer dan 4 weken. De ondervraagde medewerkers schatten in dat een zieke medewerker gemiddeld 143 euro per dag kost. Volgens berekeningen van TNO kost het doorbetalen van het loon van een zieke werknemer gemiddeld 230 euro per dag. Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden de kosten van een zieke werknemer dus fors lager in schat. Bijna 1 op de 5 bedrijven schat de kosten op slechts 50 euro per dag.

Ondersteuning

De ondervraagden geven aan graag extra ondersteuning van derde partijen te krijgen bij de uitvoering van hun verzuimbeleid. Die ondersteuning is vooral gewenst bij het verhalen van schade als de oorzaak van het ziekteverzuim door een derde is veroorzaakt, het bezwaar maken bij het UWV tegen een onterechte WIA beschikking die aan hen wordt doorbelast en het aanvragen bij het UWV van een WIA herbe­oordeling bij een wijziging in de persoonlijke situatie van de werknemer.

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

  1. Dick Klinkhamer op

    In totaal werden 361 respondenten ondervraagd, bestaande uit directeuren, eigenaren en HR- en Finance managers. Bijna 1 op de 5 bedrijven schat de kosten op slechts ? 50,- per dag.
    50 euro keer 260 dagen = ?13.000 op jaarbasis. Inclusief werkgeverslasten….nou vooruit, bij kalenderjaren komen we op een dikke 18.000 per heel ziektejaar.
    Weet niet goed wat ik eigenlijk van het artikel moet denken!