Werkgever kiest steeds vaker voor fitte werknemers

2

Werkgevers houden zich de laatste tijd steeds vaker bezig met duurzame inzetbaarheid. Nu blijkt uit een meta-analyse van onderzoeksinstituut IZA dat een werkgever ook steeds vaker voor fitte werknemers kiest, om die duurzame inzetbaarheid te kunnen behouden.

Heel gek klinkt het niet. Een werkgever is gebaat bij een gezonde werknemer, want een gezonde werknemer betekent vaak weinig ziekte, wat weer resulteert in een zo optimaal mogelijke bezetting op de vloer. Het zou zelfs zo zijn dat wanneer een werknemer op zijn of haar CV plaatst dat hij/zij aan sport doet, de werknemer meer salaris krijgt.

Werkend Nederland is al actief bezig met de gezondheid van werknemers. Uitzendbureau Olympia stelt dat werkgevers verder zouden moeten kijken dan het cv en het voorkomen van een kandidaat. Volgens hen zijn niet alleen fitte werknemers geschikt genoeg om aangenomen te worden. Anderzijds maakt Olympia de uitzendkrachten wel duidelijk dat zij moeten letten op hun gezondheid en dat dit wel degelijk invloed heeft op hun inzetbaarheid. Uit een enquête van MKB-Nederland is gebleken dat drie op de vijf werkgevers zich geroepen voelt zich te bemoeien met de gezondheid van de werknemers. Logisch, wanneer je als werkgever zijnde merkt dat het werk gaat lijden onder de gezondheid. Desondanks vonden deze ondernemers dat zij zich ook konden bemoeien met de gezondheid van de werknemer wanneer het werk er niet onder lijdt.

Corporate wellness

Hoogleraar Organisational Behaviour Andre Spicer zegt dat werknemers meer zouden moeten doen aan de fitheid van de werknemers, bijvoorbeeld door hen de mogelijkheid te geven om onder werktijd te sporten, zonder dat hun werk eronder gaat lijden. ‘Corporate wellness’ is nu de trend: het is het aanbieden van programma’s aan werknemers om hen aan het sporten te krijgen. Hierbij moet je denken aan het organiseren van bootcamplessen, yogalessen of simpelweg een door het plaatsen van een fitness-fiets op de werkvloer. Denk er als werkgever zijnde wel goed over na of je hiermee je werknemer niet onder nóg meer druk zet dan zij vaak al ervaren. Dit zou leiden tot stress en een groter schuldgevoel, met name wanneer je dit gaat verplichten.

Fitte werknemers altijd gemotiveerd?

Daarnaast is het volgens Spicer belangrijk om als werkgever niet te generaliseren over uiterlijk. Want iedereen die dik is, is ongemotiveerd en iemand die er gezond en slank uit ziet, is automatisch een harde werker. Toch? Slechte zaak, of niet?

Lees ook: Kantoorwerkers moeten 2 uur per dag staan

Bron: NRC Next

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Yvonne Achterberg op

  En wat te denken van het vooroordeel dat dunne mensen fitter zouden zijn dan dikke mensen? Fitheid is niet te beoordelen op basis van gewicht…

 2. Wilga Janssen op

  Het is een mooi eerste begin om oog te hebben voor de fysieke vitaliteit van medewerkers.

  Het zou jammer zijn als het blijft bij 'selecteren aan de poort'. Want dan gaan alle oordelen en vooroordelen over mensen met een beperking, vrouwen met jonge gezinnen, oudere medewerkers etc. er voor zorgen dat bedrijven bestaan uit mannen tussen de eind 20 en de 45.

  Daarnaast bestaat vitaliteit uit meer aspecten. Mentale kracht, sociale verbondenheid, zingeving en emotionele stabiliteit spelen naast fysieke gezondheid een belangrijke rol (zie vitaliteitsaanjager.nl).
  Ik hoop van harte dat het niet bij deze ene invalshoek blijft.