‘Werkgever houdt geen rekening met diabeet’

0

Werkgevers houden te weinig rekening met werknemers met diabetes.

Dat meldt onderzoekster Liset van Dijk woensdag op een bijeenkomst van Nivel, het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Volgens Van Dijk weten veel werkgevers niet hoeveel mensen met diabetes er in dienst zijn en of zij problemen ervaren tijdens hun werk.

In Nederland hebben 850.000 mensen diabetes. De verwachting is dat dat aantal zal toenemen tot 1,3 miljoen in 2025. Omdat mensen de ziekte op steeds jongere leeftijd krijgen, zal diabetes op de werkvloer steeds vaker gaan voorkomen.

Volgens Van Dijk doen bedrijven er verstandig aan beleid te gaan voeren op diabetes. Maatregelen die genomen kunnen worden, zijn regelmatige werktijden, weinig tot geen nachtdiensten, voldoende pauzes en thuiswerken.

,,Vaak is de ziekte bij leidinggevenden en directe collega’s wel bekend", aldus Van Dijk. ,,Alleen op de afdeling personeelszaken is dat bij bedrijven vaak niet het geval. Terwijl zij er juist beleid op moeten maken. Het is daarom zaak proactief naar het probleem te kijken." Onder meer de bedrijfsarts zou volgens haar meer moeten worden ingeschakeld om werkgevers gezond te houden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.