Wakker liggen van werk

0

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers voelt zich zo verantwoordelijk voor zijn werkzaamheden, dat zij er moeilijk los van komen en er thuis vaak aan denken.

Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder ruim 850 respondenten. Daarnaast ergert 40 procent zich enorm aan collega’s die afspraken niet nakomen, maar kiest er voor hier niets van te zeggen.

Verantwoordelijk
Ruim de helft van de respondenten geeft aan zich redelijk verantwoordelijk te voelen voor zijn werkzaamheden; 1 op de 5 voelt zich zelfs zo extreem verantwoordelijk dat zij er ’s nachts wakker van liggen. Mark Borgman van NationaleVacaturebank.nl: ‘Het is natuurlijk belangrijk dat werknemers hun werk serieus nemen, maar het is net zo belangrijk dat ze het thuis ook weer kunnen loslaten. Als men zich te veel en te lang zorgen blijft maken, gaat dat ten koste van het privéleven en uiteindelijk ook van het werk.’ Slechts 14 procent van de werknemers voelt zich totaal niet verantwoordelijk en denkt thuis nooit aan het werk.

Afspraken
Opvallend is dat 40 procent van de werknemers zich kapot ergert aan collega’s die afspraken niet nakomen, maar zij zeggen hier helemaal niets van. Borgman: ‘Door je collega’s niet te wijzen op hun verantwoordelijkheden, word je irritatie vaak alleen maar groter. Mensen vinden het blijkbaar toch lastig om elkaar op dit soort dingen aan te spreken, misschien omdat ze bang zijn de sfeer te verpesten.’ Ook besteden werknemers weinig extra aandacht aan het op papier vastleggen van afspraken; 67 procent maakt mondelinge afspraken met collega’s, slechts een derde bevestigt dit per e-mail. ‘Je wil natuurlijk niet voor elk wissewasje mailen. Maar door duidelijke afspraken te maken, kun je collega’s juist makkelijker wijzen op hun verantwoordelijkheid en zo veel ergernissen en miscommunicatie voorkomen’, aldus Borgman.

Top drie ergernissen
Als het gaat om verantwoordelijkheden en verwachtingen ergert de werknemer zich het meeste aan collega’s die:

  1. Geen verantwoordelijkheidsgevoel hebben (41 procent)
  2. Afspraken niet nakomen (32 procent)
  3. Klussen afschuiven op anderen (28 procent)

Lees ook:
> Extra werkdruk grootste ergernis bij collega’s van vakantievierders

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.