Financiële problemen net zo erg als ziekteverzuim

3

Moeten werkgevers hulp bieden wanneer hun werknemers financiële problemen hebben? Daar zijn de meningen over verdeeld. Het feit is wel dat het productiviteitsverlies door geldproblemen bij werknemers vergelijkbaar is met productiviteitsverlies door ziekteverzuim.

Dit concludeert financieel planner Milco de Frel op basis van diverse onderzoeksresultaten van onder andere Nibud, Panteia en CBS. “Onderzoek wijst uit dat financiële problemen bij medewerkers leiden tot een productiviteitsdaling van zo’n 20 procent. Deze problemen komen niet snel aan het licht, maar de productiviteit van de medewerker heeft wel flink te lijden onder deze zorgen.”

Bedrijven hebben vaak wel inzicht in het verzuimpercentage binnen de organisatie, maar niet in de achterliggende reden van het verzuim. Financiële problemen blijken met name door de economische crisis steeds vaker een oorzaak van verzuim te zijn.

Bron: De pensioenafdeling

Lees ook: Ziekteverzuim door stress fors gestegen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Een werkgever en een werknemer hebben een relatie met elkaar. Als de ene een probleem heeft (de werknemer) en de ander (de werkgever) geeft aan dat het puur het probleem van de werknemer is, dan is de relatie niet goed. Ik bedoel, in prive relaties steun je elkaar ook (als het goed is).
  Voor mij zo klaar als een klontje dat je de werkemer wel steunt, in welke vorm dan ook.

 2. Wilga Janssen op

  Als coach zie ik steeds vaker mensen die te lang op hun tenen lopen door een combi van problematieken. Werkeloosheid (van partner), een huis onder water, jonge kids, reorganisaties, inkrimpingen etc. etc. Financiele problemen leveren natuurlijk stress dus ziekteverzuim op. EN:
  Het woord ‘moeten’ stoort mij. Oog voor elkaar en de menselijke maat houden, hulp aanbieden als je ziet dat de ander dat kan gebruiken… daar heb je ‘moeten’, laat staan vastleggen in weer een wet in mijn ogen niet voor nodig.

 3. vera Schrijver op

  de werkgever en de werknemer hebben een professionele relatie met elkaar. Daarbij horen wederzijdse verplichtingen. Wat de medewerker doet naast zijn of haar dienstverband zijn eigen keuzes. De consequenties van deze keuzes kunnen niet altijd ten laste van de werkgever komen, de werkgever mag immers ook niet meebepalen. Maatwerk en vertrouwen zijn hier belangrijk. De werkgever heeft geen verplichting maar hopelijk wel oog voor zijn medewerkers.