Vernieuwde Ziektewet nog niet zeker

5

Het wetsvoorstel om de Ziektewet te moderniseren werd begin juli door de Tweede Kamer aangenomen. Het is nog onzeker of ook de Eerste Kamer met het voorstel instemt.

SP, PvdA, PVV, GroenLinks en de eenmansfractie Jan Nagel zijn tegen de plannen van minister Kamp, waarbij flexwerkers die tot 35 procent worden afgekeurd hun uitkering verliezen, zo meldt het Financieele Dagblad maandag. SP, PvdA en PVV waren in de Tweede Kamer ook al tegen de plannen.

In het wetsvoorstel van minister Kamp wordt geregeld dat de termijn waarop flexwerkers een uitkering ontvangen gebaseerd wordt op het laatstverdiende loon bepaald door het aantal gewerkte jaren. Daarna volgt een veel lagere uitkering, gebaseerd op het minimumloon. Nu krijgen flexwerkers nog twee jaar een uitkering, net als medewerkers met een vast dienstverband.

Volgens Kamp is de maatregel nodig omdat er bij flexwerkers geen prikkel bestaat om snel weer aan de slag te gaan nadat ze ziek zijn geworden. Volgens onderzoeker Maroesjka Versantvoort van het Sociaal Cultureel Planbureau is het maar de vraag of de financiële prikkel voor zieke flexwerkers wel werkt. Cruciaal voor een geslaagde re-integratie is de relatie met de werkgever.

Op 25 september wordt het wetsvoorstel in de Eerste Kamer behandeld.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Oudere Nederlander op

  Minister Kamp leeft niet op deze planeet. En al helemaal niet in Nederland.
  Deze man weet totaal niet wat er aan de hand is in en met Nederland.
  Er moeten allerlei prikkels komen en steeds meer mensen zitten ondertussen onder of tegen de armoedegrens aan! Zaterdag ook weer in het debat op Nederland 2. Hij begrijpt het niet of wil het niet begrijpen, maar mensen kunnen niet nog meer gekort worden en er liggen geen banen voor het opscheppen voor de oudere Nederlander die door reorganisatie of faillissement op straat is komen te staan. Er zaten mensen die honderden, ja honderden sollicitatiebrieven verstuurd hadden en taal nog teken terug kregen. Kamp, laat je eens goed informeren en durf te zeggen: ik wist dit niet. Zo ook met flexwerkers en ZZP’ers. Hij meent dat alles goed geregeld is en vanzelf gaat. Steeds meer mensen jaagt hij richiting Voedselbank.
  Op naar een Sociaal Kabinet!

 2. Jos Driessen op

  Minister Kamp blinkt uit in het financieel prikkelen van mensen die buiten hun schuld niet kunnen werken.
  Enig sociaal voelen is hem vreemd.
  Als lid van een bevoorrechte klasse waarvan de leden elkaar de hand boven het hoofd houden en elkaar de mooiste baantjes toeschuiven geeft hij er geen benul van dat er ook mensen zijn die het erg moeilijk hebben om te overleven.
  Wanneer gaat hij snoeien in de afvloeiingsregelingen voor hooggeplaatste ambtenaren en voor politici?
  Daar hoor je hem niet / nooit over praten.
  Waarvan akte!

 3. Henk v Blitterswijk op

  …wat ben ik het verschrikkelijk eens met de @ oudere nederlander…!
  Kamp is een voorgeprogrammeerde robot die naar buiten brengt wat hem wordt ingegeven door zijn ambtenaren en de man kan g??n twee zaken met elkaar verbinden, te weten de praktijk en zijn uitspraken….
  W?g met die bureaucratische mannetjes…!

 4. Jan Willem Schaap op

  Flexwerkers hebben altijd periodes van veel werk en weinig werk. Hun uitkering is daarom ook een gemiddelde. Voor flexwerkers loont werken nu eenmaal meer dan thuiszitten. Flexwerkers die echt niet kunnen werken, dienen hun uitkering te behouden. Het voorstel van Kamp is daarmee overbodig.