Uitstel eigenrisicodrager WGA-flex naar 2017

2

De invoering van de keuzemogelijkheid om eigenrisicodrager te worden voor de arbeidsongeschiktheid van flexwerkers, wordt uitgesteld naar 1 januari 2017.

Dat blijkt uit een brief van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer.

De Wet BEZAVA (Modernisering Ziektewet) is bedoeld om de werkgeversprikkels voor flexwerkers meer in lijn te brengen met die voor vaste krachten. Onderdeel hiervan is de keuze voor een publieke verzekering bij het UWV of eigenrisicodragerschap, in combinatie met een private verzekering, voor het WGA-risico voor vaste krachten en flexkrachten.

WGA-vast/WGA-flex

Vanaf 1 januari 2014 geldt het eigenrisicodragerschap voor de WGA alleen nog voor werknemers met een vast dienstverband. De werkgever kan nog geen eigenrisicodrager worden voor de arbeidsongeschiktheid van flexwerkers. In de oorspronkelijke plannen zou dit in 2016 wel mogelijk worden. De invoering daarvan wordt door Asscher uitgesteld naar 2017.

Uitstel eigenrisicodrager

Asscher zegt van plan te zijn tot uitstel om tegemoet te willen komen aan zorgen van verzekeraars die stellen nog niet klaar te zijn voor invoering hiervan. Asscher wil met het uitstel verzekeraars de kans geven zich beter hierop voor te bereiden.

Bron: rijksoverheid.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. De WGA bestaat al 11 jaar. Er is geen verschil in de regels voor de tot standkoming van uitkeringen WGA Flex en WGA Vast.
  Ik vraag mij af wat het verschil is tussen 11 jaar en 12 jaar voor de verzekeraar. Zouden zij in dat ene jaar alles qua kennisachterstand inlopen?
  Het belangrijkste voor een werkgever is een relatie te hebben met een daadwerkelijke gespecialiseerde partner, die zorg draagt voor : duurzaam de laagste WGA-lasten. En dat is goed mogelijk.
  Het gaat alleen niet vanzelf.

  Eric Wonnink

 2. Angelo Wiegmans op

  De regeling Werkhervatting Gedeeltelijke Arbeidsgeschikten is onderdeel van de Wet WIA en sinds 2006 kunnen werkgevers hiervoor eigenrisicodrager worden. per 1-1-2006 was dit voor een periode van 4 jaar, vanaf 1-1-2007 is dit naar 10 jaar gegaan dat een werkgever hiervoor eigenrisicodrager kan worden. De Flex maakt geen onderdeel hiervan uit. Door de komst van de Wet BeZaVa maakt dit wel uit en gaan werkgevers ook voor deze werknemers financieel de rekening krijgen vanaf 1-1-2014. Verzekeraars hebben grote verliezen geleden en krijgen nu door de wetegeving een extra risico erbij. Is de werkgever eigenrisicodrager voor de WGA per 1-1-2017, dan is hij dit ook voor de (ex)-medewerkers welke via de Ziektewet een WGA-uitkering krijgen. Verzekeraars hebben zo meer tijd om zich voor te bereiden op dit extra risico’s. Wellicht is het nu duidelijker.