Stress veroorzaker torenhoog ziekteverzuim bij politie?

1

Het ziekteverzuim bij de politie is torenhoog. De taskforce die in 2014 werd opgericht om het langdurig ziekteverzuim omlaag te brengen, richtte niet voldoende uit. Inmiddels melden ruim 4500 agenten per dag zich ziek.

Nederlandse agenten lijken massaal gevloerd te worden door stress. De reorganisatie van de Nationale Politie lijkt namelijk een grote veroorzaker te zijn van het verzuim. ‘Een grote groep agenten leeft al lange tijd in angst en onzekerheid’, verklaart Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie. ‘Dienders worden daar letterlijk ziek van.’

Reorganisatie

Door de reorganisatie veranderde er veel voor agenten. ‘Dit bracht in sommige gevallen met zich mee dat mensen naar heel andere plekken werden overgeplaatst’, aldus Giltay. ‘Collega’s die tot voor kort elke ochtend met hun fietsje naar hun werk reden, kwamen op plekken ruim 100 kilometer verderop terecht. De stress en onzekerheid die dit proces met zich meebracht, heeft veel schade aangericht.’

Onderzoek naar ziekteverzuim bij de politie

Sinds vorig jaar is een nieuw registratiesysteem voor ziekmeldingen in gebruik, dat meer inzicht moet bieden in de lengte en de aard van het verzuim. Hierdoor kan meer maatwerk worden geleverd tijdens het terugdringen van het verzuimcijfer. Giltay hamert vooral op het belang van persoonlijke aandacht voor politiemensen. ‘Zowel chefs als agenten onderling moeten beter op elkaar letten.’ Ook raadt hij de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, aan een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de ziektegolf.

Verzuimpercentage

Ook al lag het ziekteverzuim bij de politie, gezien de aard van het werk, altijd al wat hoger dan gemiddeld, toch is Giltay ‘geschokt’ door het nieuwste verzuimcijfer: 7 procent. Het Nederlandse gemiddelde ligt op ongeveer 3,8 procent. ‘Elke stijging is zorgelijk, maar nu hebben we het over een enorm percentage. Ik vind dit onacceptabel.’ Ook de politietop vindt het verzuimpercentage te hoog. ‘Het politievak brengt risico’s met zich mee, maar het hoge ziekteverzuim in 2015 is voor ons een tegenvaller’, zegt een woordvoerder.

Bron: ANP, AD

Lees ook: ‘Tekort aan bedrijfsartsen? Welnee!’ en Vallen op werkvloer meest voorkomende arbeidsongeval

Meer weten over verzuim en het voorkomen ervan? Kom naar het Landelijk Arbo Congres: Nieuwe blik op arbo

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Birgitte van de Water op

    Ja hoor, wat is het advies een "nieuw onderzoek"!! Volgens mij is er geen behoefte aan nieuw onderzoek maar aan oprechte aandacht voor de politiemensen en hun arbeidsomstandigheden.