Stelling: Is er een tekort aan bedrijfsartsen?

3

Er gaan binnen niet al te lange tijd veel bedrijfsartsen met pensioen, en er zijn niet veel jonge artsen om hen op te volgen, berichtten de media. Zorgen over het dreigende tekort aan bedrijfsartsen zijn ook al uitgesproken. Maar is het wel zo’n probleem?

Titus Kramer, directeur van Capability, denkt van niet. We moeten alleen niet zo traditioneel naar bedrijfsartsen blijven kijken. ‘De bedrijfsarts hoeft tegenwoordig in steeds mindere mate aanwezig te zijn doordat de vorm van verzuim sterk verandert. Alleen al daardoor zijn er minder bedrijfsartsen nodig.’

Geen bedrijfsartsen nodig

De oorzaken van verzuim zijn de afgelopen jaren bijvoorbeeld veranderd. Uit onderzoek van Capability blijkt dat in één op de zes gevallen financiële problemen de onderliggende oorzaak vormen van verzuim. ‘Voor dat soort verzuim heb je helemaal geen bedrijfsarts nodig, maar een specialist op dit gebied onder leiding van een verzuimmanager’, aldus Kramer.

Ook de sterke groei in het aantal zelfstandigen heeft invloed op het verzuim. Kramer: ‘Voor een zzp’er geldt: als je niet kunt werken, heb je geen geld. Om die reden zal een zzp’er minder verzuimen dan een werknemer in loondienst.’ Wie zich niet ziek meldt, hoeft geen bedrijfsarts te zien. Zzp’ers zullen dus niet snel een beroep doen op de ‘klassieke’ arbodienst en daarmee de bedrijfsarts.

Verzuim-casemanager

Bedrijven schakelen volgens Kramer momenteel vaak onnodig de bedrijfsarts in. Ze willen dat een arts beoordeelt waarom iemand verzuimt. Dit is achterhaald, volgens Kramer. Volgens hem kan dit beter worden gedaan door een professionele verzuim-casemanager die onder verantwoordelijkheid van een bedrijfsarts werkt. Ook het idee dat zieke werknemers fysiek bij een bedrijfsarts langs moeten gaan, veegt hij van tafel. ‘Een online bedrijfsarts biedt uitstekende oplossingen en bespaart tijd.’

Wat denkt HR?

[crowdsignal poll=10429708]

 

Meer weten over verzuim?

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Wij hebben in ons jaarlijkse onderzoek onder bijna 50 arbodiensten een soortgelijke conclusie durven trekken als het gaat om het wel of niet aanwezig zijn van een tekort van bedrijfsartsen. https://arbokiezer.nl/belangrijkste-trends-en-ontwikkelingen-arbodiensten/.
    Toch is het maar net hoe je naar de markt kijkt en met name hoe je dienstverleningsmodel is ingericht cq je vraag aan de arbodienstverlener is. Feit is dat de uitstroom van bedrijfsartsen door pensionering toeneemt en de instroom van nieuwe bedrijfsartsen maar zeer beperkt is.
    Opereert de bedrijfsarts als centrale spil in de arbodienstverlening, dan zul je waarschijnlijk op dit moment moeite hebben om de vraag van klanten te kunnen adresseren. Wellicht moet je als dienstverlener zelfs keuzes maken in welke klant je wel en welke je niet wilt bedienen. Een casemanager die onder de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts opereert kan zeker een bijdrage leveren voor die bedrijven die binnen dit model willen werken en waar eigen kennis ontbreekt. Maar het is zeker niet voor alle vragen en voor alle klanten de oplossing.

  2. Hans Pieter Balk op

    Het is duidelijk een soort reactie van een manager uit de arbowereld. Als het maar verkoopt…
    Daar waar de bedrijfsarts zelf nog invloed heeft op de inhoud van contract over dienstverlening klinken de door Kramer genoemde geluiden niet!