Stress begint steeds vroeger

0

Stress is de belangrijkste oorzaak voor verzuim bij werknemers. Stressklachten komen op steeds jongere leeftijd voor. Afgelopen jaar had 33 procent van het langdurig verzuim hiermee te maken, vooral onder 25- tot 34-jarigen.

Tussen 2000 en 2010 kwam psychisch verzuim vooral voor onder 35- tot 44-jarigen. ArboNed signaleert dat stress nu de belangrijkste verzuimoorzaak is onder jonge werknemers tot 25 jaar, die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken. ‘Daarmee verschuift psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie’, aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

De flexibilisering van de arbeidsmarkt wordt als mogelijke verklaring voor het probleem gezien. Bijna niemand heeft meer een baan voor het leven. ‘Jonge werknemers werken in opeenvolgende tijdelijke banen. Tijdelijke contracten gaan gepaard met baanonzekerheid, wat een belangrijke oorzaak van stressgerelateerde klachten is’, zegt Ilona van Beek, onderzoeker bij ArboNed.

Toch is alleen werk vaak niet de aanleiding voor stressverzuim. Vaak ontstaan deze klachten door een combinatie van werk en privéomstandigheden. Zo neemt de zorgdruk bij werknemers toe. ‘Van Beek: De verplichtingen thuis leiden vaak tot tijdsdruk en stress. Dit geldt met name voor jonge gezinnen en geeft een grotere kans op burn-out.’

Lees ook: Ziekteverzuim door stress fors gestegen en HR moet nadenken over herstel van stress

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.