Stiekem rokende werknemers nog niet beboet

0

Scheepsbouwer IHC Merwede in Sliedrecht heeft nog geen boetes opgelegd aan werknemers die buiten de pauzes roken. Wel zijn de eerste waarschuwingen gegeven.

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van het CDA. Tweede Kamerlid Pieter Heerma had die gesteld naar aanleiding van berichten dat het bedrijf personeelsleden een boete van 100 euro wil laten betalen als ze stiekem een sigaret opsteken. Werknemers die herhaaldelijk in de fout gaan, kunnen zelfs hun winstuitkering van zo’n 2400 euro mislopen.

Volgens De Krom is het boetebeleid niet in strijd met het Burgerlijk Wetboek. Daarin staat dat een werkgever voorschriften kan geven voor de gang van zaken in de onderneming, waaronder ook een rookverbod kan vallen. De Krom vindt niet dat hij zich moet uitspreken over de redelijkheid van de boete. De rechter kan daarover oordelen, schrijft hij.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.