Relatie werknemer en werkgever van invloed op beroepsziekten

0

Werkgevers doen momenteel nog te weinig aan het terugdringen van verzuim door beroepsziekten. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in een Kamerbrief weten meer bewustwording te willen creëren, omdat werkgevers en werknemers hier enorm van kunnen profiteren.

Door het tijdig signaleren van beroepsziekten worden niet alleen hoge verzuimkosten teruggedrongen, maar blijven werknemers ook langer tevreden en langer gezond. De relatie tussen een werknemer en een werkgever is van invloed op het terugdringen van beroepsziekten. Een organisatie met een goede bedrijfscultuur presteert vaak beter op preventie van beroepsziekten, dan een organisatie die weinig aandacht besteedt aan de relatie tussen werkgever en werknemer, aldus Asscher.

In de Kamerbrief doet Asscher een voorstel om werknemers eigen regie te geven over zijn of haar verantwoordelijkheden. Het voorstel bestaat uit het maken van een persoonlijk dossier waarin het arbeidsverleden van de werknemer opgenomen kan worden en daarbij ook de arbeidsomstandigheden en risico’s waarmee hij of zij te maken heeft (gehad) te vermelden.

De meest voorkomende beroepsziekten zijn burn-out en depressie, maar ook aandoeningen als rug- of nekklachten. Doordat deze klachten vaak minder zichtbaar zijn en de gevolgen vaak pas op lange termijn zichtbaar worden, is het volgens Asscher van belang dat er extra aandacht op gevestigd wordt en er niet overheen gekeken wordt.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer over:

Over Auteur

Sharon Schevers was redacteur van XpertHR Actueel. Niet alleen in tekst, maar ook door het maken van infographics behandelt zij diverse HR-onderwerpen. Sharon is momenteel niet meer werkzaam voor XpertHR Actueel.