Private ziektewetoplossing populair

2

Het aantal bedrijven dat kiest om eigenrisicodrager voor de Ziektewet (ZW) te worden, neemt sterk toe. Reden: vanaf 2014 worden de Ziektewet-lasten direct doorberekend aan de voormalige werkgever van een flexwerker, die ziek uit dienst is gegaan. En dus moeten werkgevers grip krijgen op de verzuimbegeleiding.

Het aantal bedrijven dat nu voor de private oplossing heeft gekozen vertegenwoordigt een totale bruto loonsom van 12,2 miljard euro. miljoen werknemers. Omgerekend gaat het nu al om een half miljoen werknemers. Dit blijkt uit de eigen cijfers van HR risk consultant Robidus.

Gedifferentieerde premie
De overheid gaat de kosten van de ziektewet per 1 januari 2014 één op één toerekenen aan grote werkgevers. Bedrijven gaan middels een gedifferentieerde premie betalen voor hun eigen schade. Sven Kelder, directeur bij Robidus: “Dit heeft als gevolg dat het voor bedrijven steeds relevanter wordt om zelf de regie te voeren over het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheidskosten. Daarom stappen veel bedrijven uit het publieke bestel.”

Ziekteduur verkorten
De wetgever heeft als doel om het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheidskosten terug te dringen. Dit kan alleen als aantal en duur van de (Ziektewet)uitkeringen worden teruggebracht. Kelder: “Op dit moment bedraagt de gemiddelde ZW ziekteduur bij het UWV 18,5 week, organisaties die eigenrisicodrager zijn blijken deze ziekteduur flink te kunnen verkorten.” De belangrijkste reden voor de grote werkgever om van het UWV naar  private uitvoering over te stappen, is dan ook de grotere mate van regie van werkgevers op de verzuimbegeleiding en re-integratie.  “En, misschien belangrijker nog, door de ZW-instroom te beperken wordt tevens de massale WGA-instroom aangepakt. Een enkele WGA-toekenning voorkomen leidt al gauw tot een besparing van € 70.000,-“, concludeert Kelder.

Lees ook: Promotieonderzoek flexwerkers met psychische klachten

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Johan Slendebroek op

    mooi verhaal van Robidus. Ik ben niet overgestapt; we hebben het dus nog steeds publiek geregeld. Ik hoor alleen van verzekeraars en tussenpersonen dat privaat regelen voordeliger en beter zou zijn. Laatst tijdens een congresdag Jo Weerts horen spreken die het goede accent legt: ‘als je denkt dat je de ziekteverzuimbegeleiding (na uitdiensttreding) goed kunt uitvoeren en beter dan UWV, dan is overstappen naar een private verzekering goed om te doen’. Ik hoor in mijn omgeving van collega’s dezelfde signalen en hoor zelfs dat ondernemingen die het privaat geregeld hebben, terug gaan naar publiek. Om de simpele reden: privaat is duur.

  2. Ingrid Otermans op

    Privaat duur? Bij een aantal ondernemingen wordt de uitkeringslast in vijfvoud in rekening gebracht door het UWV. Daar kun je behoorlijk wat reintegratie-inspanningen voor verrichten! Je draagt echter wel het risico en dat moet je (durven) willen nemen…