Oudere werknemer vaker ziek door werk

0

Het aantal mensen dat door het werk ziek is geworden, is vorig jaar gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Het aantal meldingen van zogenoemde beroepsziekten kwam in 2012 uit op 266 per 100.000 werknemers, dat is lager dan in 2011 en evenveel als in 2010. De meeste meldingen komen van mensen boven de 45 jaar. Dat blijkt uit de gepubliceerde Kerncijfers Beroepsziekten 2013 van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het AMC.

In de oudere leeftijdscategorieën worden de meeste beroepsziekten gemeld. Het aandeel beroepsziektemeldingen van werknemers van 45 jaar en ouder bedraagt 62 procent en van 55 jaar en ouder 26 procent in 2012.

Bouw
Van de meldingen kwam 66 procent uit de bouwnijverheid. Daar doen zich vaak aandoeningen voor aan de houding en het bewegingsapparaat.

De hoogste incidentiecijfers worden gerapporteerd voor psychische aandoeningen (96) en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat (74), gevolgd door gehooraandoeningen (59), huidaandoeningen (4), luchtwegaandoeningen (4), neurologische aandoeningen (3) en infectieziekten (2).

Onderwijs
Werkgebonden psychische aandoeningen komen het meest voor, en dan met name in het onderwijs. Overspannenheid en burnout werden het meest gemeld (76 procent). Problemen met de werkinhoud en problemen tussen mensen zijn vaak de oorzaak daarvan.

Blijvend arbeidsongeschikt
Zes op de tien meldingen gaan over tijdelijke arbeidsongeschiktheid. 5 procent van de mensen die zich ziek melden, is blijvend arbeidsongeschikt.

Lees het hele rapport Kerncijfers beroepsziekten 2013 van de NCvB.

Bron: ANP / NCvB

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.