Oneigenlijk ziekteverzuim kost drie miljard

9

Oneigenlijke ziekmeldingen (het zogenoemde ‘zwart verzuim’) leveren Nederlandse werkgevers jaarlijks een kostenpost op van zo’n drie miljard euro.

Dat blijkt uit onderzoek van Aon onder 7579 werknemers uit tien Europese landen, waaronder 752 Nederlanders.

Volgens Aon Consulting worden in Europa meer dan 120 miljoen ziektedagen opgenomen om persoonlijke redenen, en niet wegens ziekte. Nederlandse werknemers nemen 9.163.000 oneigenlijke ziektedagen voor hun rekening. Ruim één op de zeven Europese werknemers (15 procent, in Nederland 20 procent) geeft toe dat ze de laatste keer dat ze zich een dag ziek meldden, deden alsof ze ziek waren, terwijl dat eigenlijk niet het geval was. Eén op de tien (10 procent, in Nederland 6 procent) meldde zich ziek om voor een gezinslid te zorgen.
Peter Abelskamp, Executive Director Health & Benefits EMEA bij Aon Consulting, schrok wel even toen hij de cijfers zag: ‘Eigenlijk weten we het wel, maar als je dat getal van drie miljard ziet, schrik je toch wel even. We weten ook uit eerder onderzoek dat maar zo’n twintig procent van de ziektegevallen puur medisch is. Bij tachtig procent gaat het mede om gedrag: bijvoorbeeld mensen met migraineklachten omdat het niet vlot met de leidinggevende. De oorzaak is niet, zoals bij een griepje, puur medisch. Het gaat dan vaak om persoonlijke of werkgerelateerde klachten.’

Daling

Toch wordt 2010 waarschijnlijk een jaar waarin het oneigenlijk ziekteverzuim weer daalt: ‘In 2009 was dat ook al zo, en voor 2010 verwachten we het weer. Aanvankelijk dachten we dat het WK voetbal roet in het eten zou gooien, maar werkgevers hebben zich zo coulant opgesteld dat het verzuim juist lager was dan anders. Een oorzaak voor de daling ligt waarschijnlijk bij de conjunctuur, verzuim gedraagt zich cyclisch. Wanneer mensen een lage baanzekerheid hebben, krabben ze zich achter de bol, maar wanneer het goed gaat, melden ze zich weer eerder ziek.’

Oorzaak bij werknemer én werkgever

Abelskamp noemt het opvallend dat meer dan de helft (56 procent) van de werknemers zich niet genoodzaakt zou voelen om een ziektedag op te nemen als ze eerlijk konden zijn en flexibele werkuren of ‘sociale dagen’ hadden. ‘Verder moeten werkgevers de ogen niet sluiten voor het feit dat 15 procent van de mensen zegt dat ze zich gewoon aan de afspraken zouden houden als hun werk boeiender was.’

Maatregelen

Een van de mogelijke maatregelen tegen oneigenlijk verzuim is de invoering van sociale dagen die je kunt opnemen voor niet-medische, persoonlijke doeleinden. ‘In Frankrijk kennen ze dat systeem al, afhankelijk van de CAO krijgen mensen daar ongeveer 6 tot 12 dagen per jaar die ze niet hoeven werken omdat andere dingen belangrijker zijn. Wij kennen ook zoiets, maar noemen het ATV en gebruiken het ook anders. In Nederland moet je een vakantiedag opnemen als je een keer een dag baalt, terwijl die drempel met een ‘sociale dag’ veel lager is. Door het zo te noemen, haal je het uit het grijze gebied. In Frankrijk werkt het goed, de verzuimcijfers zijn daar een stuk lager.’

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Ontslag op staande voet zou een goede en eerlijke reactie zijn op deze diefstal.

 2. Wanneer je met de werknemers in gesprek blijft, zou dit zwarte gebied niet zo grijs zijn.
  In overleg is veel mogelijk en op die manier hou je het verzuim redelijk onder controle.
  Uitschieters zijn er altijd en ook met deze mensen in gesprek gaan en afspraken maken, helpt.

 3. blijft diefstal, en waarom moet je er weer begrip voor hebben? De vanzelfsprekendheid dat de baas het wel betaald ( wie dat ooit bedacht heeft om alle last bij de werkgever te leggen terwijl je in Nederland alles kunt verzekeren!) moet helemaal uit het systeem. En extra vrij geven in de vorm van sociale dagen is toch het probleem een andere naam geven? En Nederland heeft al zoveel verlof en vaak te weinig mensen

 4. Inderdaad blijf in gesprek met je werknemers en hanteer een goed, fair en strikt verzuimbeleid. Neem daarin een goeie dialoog tussen werkgever en werknemer mee vanaf dag 1 van verzuim, met een strikte opvolging.
  Ondersteun het verzuimbeleid met een uniek verzuimvolgsysteem uit de Nederlandse Top-5, zoals VMplus van RheiGroup.
  Dan heb je een constructieve en effectieve aanpak die zichzelf al heeft bewezen bij een aantal (grote) bedrijven.

 5. Ron Ladage op

  Hoe ga je als werknemer met je personeel om?
  Erg makkelijk om alle verantwoording bij de werknemer te leggen, wanneer deze namelijk met veel plezier en goede vakmanschap zijn werk doet, komt het niet in hem/haar op om zich ziek te melden, wanneer het niet zo is.
  Even een kort voorbeeld uit Overijssel, bedrijf geeft aan dat alle 1e operators (voornamelijk ouderen) eigenlijk terug in functie moeten worden gezet, zonder een echte reden. Loop je daar al 28 jaar te werken, met plezier en met kwaliteit en dan dit bericht.
  Ook ik zou dan denken, val maar dood, voel ik me niet zo goed (vroeger ging je dan gewoon naar je werk) dan zoek het maar uit meneer de baas, je waardeert jarenlange trouw en hardwerkende werknemers toch niet.
  Dus nuanceer je commentaar en je conclusies en kijk naar de echte situatie.
  Dag 6000 werknemers in Oss, niet ziek worden van het ziekmakend gedrag van de Amerikaanse werkgever hoor, netjes blijven, ook al doet je werkgever dat niet.
  Voor alle boze reacties, ik heb jaren voor een werkgever gewerkt en ben nu zelfstandig ondernemer, dus geen manager, die totaal niets met werknemers heeft, maar alleen maar voor zichzelf kiest.
  Dus echte ondernemers handelen gewoon niet op bovenstaande manier. Helaas sterven echte ondernemers uit.
  Dus Ruud wie is de dief?

 6. @ Ron
  Ik ben het met je eens dat werkgevers zich als goed werkgevers moeten gedragen. Maar je kan niet de conclusie trekken dat al die medewerkers die zich onnodig ziek melden een slechte werkgever hebben. En dan nog iets, als iemand anders zich niet netjes gedraagt, is dat voor jou een reden om dat ook niet te doen? Zo ben ik in ieder geval niet opgevoed.

 7. @jack: Nederland heeft al zoveel verlof? Andere Europese landen hebben veel meer verlof, ik moet het in het bedrijfsleven gewoon met 24 dagen per jaar doen, geen ATV of andere knuffelverloven. En nee, ik zou me nooit ziekmelden terwijl ik niet ziek ben. Dat zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar goed fatsoen is helaas in Nederland een uitstervende eigenschap.

 8. Sociaal verlof kennen we in Nederland zeker wel, namelijk zorgverlof en calamiteitenverlof. Zo is dat verlof ook in Frankrijk bedoeld: om sociale problemen thuis te kunnen opvangen met deze vrije dagen. Niet als baaldagje omdat je even geen zin hebt. Oneigenlijk verzuim hou je in de hand doordat werkgever en werknemer respect voor elkaar hebben en met elkaar communiceren over problemen. Niet door er maar verlofdagen aan toe te voegen.