Onderzoek naar relatie nachtdienst en kanker

2

Het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam start deze maand een onderzoek naar de vraag of verpleegkundigen die nachtdiensten draaien, een grotere kans hebben op borstkanker.

Het ziekenhuis heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Het onderzoek wordt gehouden onder 200.000 verpleegkundigen. Ook oud-verpleegkundigen kunnen zich aanmelden.

Deense wetenschappers hebben enkele jaren geleden vastgesteld dat borstkanker in combinatie met nachtwerk mogelijk als beroepsziekte kan worden gezien. Een aantal Deense verpleegkundigen heeft toen een schadeclaim ontvangen. Ook in Nederland ontstond onrust over de kwestie.

Het NKI-AVL vindt dat nader onderzoek nodig is. Bij dierproeven is aangetoond dat er relatie is tussen borstkanker en een verstoord nacht-dagritme, of dat ook voor mensen geldt, is onduidelijk. Volgens de onderzoekers worden bij de studie niet alleen werk- en ziektegegevens van personen aan elkaar gekoppeld, maar ook vragen gesteld over hun leefstijl: roken ze of drinken ze veel alcohol. Ook willen de onderzoekers weten of ze tijdens hun werk veel zijn blootgesteld aan zaken als kankermedicijnen of röntgenapparatuur.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Er zijn toch meer beroepen waar vrouwen dag- en nachtdiensten hebben. Zouden ze die ook niet in het onderzoek mee moeten nemen?

  2. Toch vreemd dat de NKI beschikking heeft over de persoonsgegevens van alle BIG geregistreerden. Mag dat?