Onderwijs verzuimt het meest per jaar

0

Werknemers uit de sector onderwijs melden zich het meest ziek, maar medewerkers uit het openbaar bestuur en de overheidsdienst melden zich het langst ziek, blijkt uit cijfers van het CBS over het tweede kwartaal van 2015. Daarnaast melden drie op de tien werknemers zich ziek door omstandigheden op het werk.

Het ziekteverzuimpercentage van 2015 kwam in het tweede kwartaal uit op 3,7%. Dat betekent dat 37 op de 1000 werknemers zich ziekmeldden. Gemiddeld heeft een werknemer één ziektemelding per jaar met een duur van zes dagen. In het onderwijs lag het ziekteverzuim in zowel 2014 als 2015 het hoogst, namelijk 4,9%. In de horeca lag het verzuim het laagst met 2,1%.

De werknemers die zich in het onderwijs ziekmelden, gaan ook weer sneller aan de slag. Gemiddeld blijven zij 6,5 dag thuis. Het openbaar bestuur en de overheidsdiensten blijven bij een ziektemelding gemiddeld het langst thuis, namelijk 8,5 dag.

Reden

Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden uit 2014 blijkt dat drie op de tien werknemers zich ziekmelden door omstandigheden op het werk. Dit geldt met name in de sector vervoer en opslag waar werknemers in 2014 gemiddeld 7,5 dag per verzuimden. De overige werknemers (75%) geeft aan zich ziek te melden in verband met griep. In totaal heeft 43% van de medewerkers zich in de afgelopen twaalf maanden wel eens ziekgemeld.

Bron: CBS

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.