‘Nieuwe kabinet: loondoorbetaling bij ziekte naar 1 jaar’

0

Het nieuwe kabinet wil de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven beperken tot één jaar. Met kleine bedrijven wordt voorlopig het aantal van twintig medewerkers genoemd.

Dat melden ingewijden tegen onder andere de Volkskrant en het ANP. De aanpassing staat volgens Haagse bronnen opgenomen in het regeerakkoord dat naar verwachting volgende week wordt gepresenteerd.

Loondoorbetaling bij ziekte

Volgens de Volkskrant was de arbeidsmarkt één van de laatste hobbels. Daar lijken de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nu ook overeenstemming te hebben bereikt. De krant meldt dat het nieuwe kabinet de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine werkgevers gaat aanpakken. Er komt een beperking tot één jaar. Het tweede jaar moeten ze samen betalen: alle kleine werkgevers moeten hier aan bijdragen. In de Volkskrant wordt als grens voor kleine bedrijven het aantal van twintig werknemers genoemd. Bedrijven met meer werknemers blijven verplicht om twee jaar het loon zelf door te betalen.

Verkiezingsprogramma’s

Al lange tijd zijn er plannen om de loondoorbetalingsplicht bij ziekte te beperken. In oktober 2015 is het onderwerp al in de ministerraad. Ook tijdens de verkiezingen stond het onderwerp in veel verkiezingsprogramma’s:

  • VVD wil dat de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven (tot 25 werknemers) wordt verkort tot één jaar. Het tweede jaar wordt dan door de overheid betaald.
  • CDA wil voor langere ziekteperiodes een private regeling met publieke waarborgen.
  • D66 wil dat kleine werkgevers het tweede jaar loondoorbetaling bij ziekte collectief moeten kunnen verzekeren.
  • PvdA wil dat er een collectieve verzekering komt voor een deel van de risico’s voor kleine werkgevers bij de loondoorbetaling bij ziekte.
  • GroenLinks wil dat er een collectieve verzekering komt voor loondoorbetaling bij ziekte voor werkgevers met weinig werknemers.
  • ChristenUnie wil de kleinere werkgevers minder lang financieel belasten met zieke werknemers en wil ook de grotere bedrijven tegemoet komen.
  • 50PLUS wil dat werkgevers nog maar maximaal 8 weken loon hoeven door te betalen aan hun zieke werknemers, daarna zou de overheid de loondoorbetaling op zich moeten nemen.

Sociale partners

Begin september strandden de onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Over onder andere de loondoorbetaling bij ziekte werden de partijen het niet eens.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.