Minder ziekteverzuim door crisis

5

De economische crisis leidt bij 2 op de 5 werknemers tot extra stress. Bijna 70 procent rekent op weinig begrip van de werkgever wanneer zij te maken krijgt met een burn-out. Deze werknemers melden zich minder snel ziek wanneer zij last hebben van stressklachten.

Deze uitkomsten vermeldt privékliniek U-center, op basis van recent representatief onderzoek onder 800 werknemers.

Extra stress

Een van de oorzaken voor het ervaren van meer stress is het vaker moeten overwerken. Directeur behandeling bij U-center Ingrid Weijnen: ‘Werknemers moeten meer werk verzetten met minder mankracht. Hierdoor lopen zij zichzelf voorbij en ligt een burn-out op de loer.’

Vrouwen eerder burn-out

Vrouwen zitten dichterbij een burn-out dan mannen. Op een schaal van 1 tot 10 geeft tien procent van de vrouwen aan een 8 of hoger te scoren. Terwijl mannen vaker overwerken (32 procent tegenover 28 procent), geven zij een iets lager cijfer. Wel verwachten vrouwen eerder begrip te krijgen voor een eventuele burn-out dan mannen. Vrouwen ervaren meer gevolgen van dubbele belasting van gezin en werk.

Jongeren

Jongeren (tot 34 jaar) ondervinden de meeste crisisstress, gevolgd door de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar. ‘Jonge mensen vrezen (terecht) vaker voor hun baan. Ze denken vaak veel aan te kunnen en nemen dan ook veel hooi op hun vork. Burn-out is een veelvoorkomend probleem in deze categorie.’ Jongere werknemers lijken wel minder snel ongerust te zijn over de gevolgen van een burn-out (53 procent).

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. rob overgaauw op

  Ik ben benieuwd wat de oorzaak is dat vrouwen sneller tegen een burn out aan lopen. Volgens dit artikel heeft dat iets te maken met de zorgtaken thuis. Ben toch benieuwd hoe dat werkt. Opmerkelijk temeer daar ze meer overwerken dan vrouwen. En work/life balance staat bij alle bedrijven hoog op de HR agenda. Kunnen mannen zich beter distanti?ren (dissoci?ren) van die thuistaken of komen ze qua stress bestendigheid gunstiger uit de evolutionaire ontwikkeling?

 2. ex burnoutster op

  Nee, hoor Rob mannen zijn niet stress-bestendiger uit de evolutionare ontwikkelingen gekomen.
  Als een man overwerkt en thuiskomt is zijn eten al gekookt, zijn kleren zijn gestreken, boodschappen zijn gedaan, kinder zijn van school gehaald en naar hun hobbies gebracht etc.
  Als een vrouw overwerkt, moet ze nog regelen dat iemand de kinderen van school haalt en evt. naar hobbies bengt en als ze dan thuis komt na het overwerk moet ze nog wassen, strijken , eten koken tenzij ze het geluk heeft dat haar man van koken houdt, stofzuigen, boodschappen doen etc. Dat zijn nu eenmaal taken die nog weinig mannen doen; wassen, was opvouwen, strijken, stofzuigen etc. Als mannen nou meer behulpzaam zijn in het huishouden en zich eens meer richten op de organisatie van een huishouden en ook op het werk (tenslotte komt het organiseren van werk ook nog eens op vrouwelijke medewerksters neer) weet ik zeker dat wij vrouwen minder snel last hebben van een burnout.
  Tenslotte is het algemeen bekend dat vrouwen naast hun baan ook nog eens groot deel van huishouden doen en dat zijn dus 2 banen. M.a.w. als ze is afgewerkt bij de ene baan kan ze als ze thuiskomt beginnen aan de andere baan.

 3. De reactie van Rob verbaast mij. Voor mannen gaan de zaken zoals “ex burnoutster” heeft geschreven blijkbaar vanzelf. Ook ik heb 2 banen (betaalde baan en huishouden) en werk daardoor 24/7. En dan vragen mannen als Rob zich af hoe het nu toch komt dat vrouwen vaak moe zijn… Er zijn maar weinig mannen die het ?berhaupt op deze manier kunnen volhouden. Petje af voor al deze vrouwen!!!

 4. ik vind bovenstaande reacties wel erg kort door te bocht en erg achterhaald. in veel huishoudens is er een prima taakverdeling tussen man en vrouw op diverse vlakken (huishouden, kinderen, etc.). De basis van het artikel verhaalt over een lager verzuim door de crisis. Soms moeten mensen er inderdaad extra tegenaan, omdat er nu eenmaal minder personeel aanwezig is door de crisis, maar van werken is nog niemand slechter geworden. Ik denk dat het gemak waarmee sommige mensen zich ziek meldden, hier ook mee te maken heeft. En dat ervaar ik als werkgever ook; een klein pijntje of verstopte neus leidde ‘ ‘vroeger’ eerder tot een ziekmelding dan tegenwoordig. Los van het feit dat een burn-out nooit wenselijk is en dit persoonsafhankelijk is en in mijn optiek geen sexe-strijd hoeft op te leveren. In die zin is er meer bewustzijn ontstaan en dat is niet per definitie verkeerd. er is een drempel ontstaan, omdat mensen bang zijn dat dit gevolgen heeft voor hun baan. We zullen nu extra de schouders er onder moeten zetten en daar is op zich niets mis mee.