BlogMet deze 4 stappen blijf je verzuim én arbeidsongeschiktheid de baas

0

Het ziekteverzuim in Nederland stijgt opnieuw. Dat blijkt uit onderzoek van XpertHR onder 800 HR-professionals. Zo steeg dat percentage bij meer dan een kwart van de deelnemers sinds de coronacrisis met 27%. Wil je voorkomen dat het aantal arbeidsongeschikte medewerkers en jouw kosten uiteindelijk ook toenemen? Lees in deze gastblog van Marieke Jesse, Senior Consultant Verzuim en Arbeidsongeschiktheid bij Mercer, hoe je dit het beste aanpakt en wees deze cijfers de baas.

Marieke Jesse

Stap 1: Breng huidig verzuim in beeld

Zorg voor een goed inzicht in het huidige verzuim binnen uw organisatie. Het verzuim is meestal arbeid gerelateerd. Hiervan is een klein deel door de werkgever beïnvloedbaar. Een groot deel hiervan is namelijk niet medisch gerelateerd. Denk aan een hoge werkdruk, disbalans werk/privé of een verstoorde arbeidsrelatie. Juist hier kun je als werkgever een rol spelen. Toch blijft deze kans vaak onbenut, doordat werkgevers onvoldoende zicht hebben op de verzuimdata. Bijvoorbeeld door enkel te kijken naar het gemiddelde verzuimpercentage binnen de organisatie. Terwijl het verzuim per afdeling veel hoger kan liggen. Niet alleen het financiële plaatje, ook interne verzuimprocessen zijn in dit kader relevant. Data zijn een belangrijke informatiebron om deze aspecten inzichtelijk te krijgen en vormt daarmee de basis voor uw verzuim- en arbeidsongeschiktheidsbeleid.

Stap 2: Zet instroom naar arbeidsongeschiktheid op een rij

Nadat het verzuim in kaart is gebracht, breng je de potentiële instroom naar arbeidsongeschiktheid binnen jouw organisatie in beeld. Pak de huidige verzuimdossiers erbij en stel vast welke een risico vormen op de instroom naar arbeidsongeschiktheidsregelingen. Stel hierbij vragen als: ‘wat is de prognose dat een werknemer weer terug keert naar het eigen werk?’ Denk ook na over de mogelijke consequenties: wat moet je doen als jouw werknemer na het oordeel van UWV in de WGA instroomt? Om deze potentiële instroom te beperken kun je bij UWV of je verzekeraar navragen welke ondersteuning zij jou bieden.

Stap 3: Breng verzuim en arbeidsongeschiktheid in kaart

Wanneer je een duidelijk beeld hebt van de huidige verzuimdossiers en de arbeidsongeschikte medewerkers, neem je jouw beleid omtrent deze zaken onder de loep. Is jouw WIA-protocol op orde? Zijn alle 42e weekmeldingen tijdig gedaan? En nog belangrijker: wordt er ook daadwerkelijk uitgevoerd wat er is vastgelegd in de protocollen? In jouw verzuim – en arbeidsongeschiktheidsbeleid is de communicatie met jouw werknemers cruciaal. Het is vanzelfsprekend uw werknemers tijdig te informeren over wat er gaat gebeuren. Zeker op financieel gebied.

Stap 4: Overweeg eigenrisicodragerschap

Het re-integreren van zieke en arbeidsongeschikte (ex-)werknemers, kan werkgevers frustratie en behoorlijk hoge kosten bezorgen. Volgens UWV is meer dan de helft van de grote Nederlandse bedrijven publiek verzekerd. Met als gevolg dat zij geen grip op dit proces. Het eigenrisicodragerschap (ERD) is voor deze werkgevers een interessante optie. UWV verzorgt in dat geval de uitkering aan de zieke (ex-)werknemer en belast deze door aan de werkgever. Je bent zo zelf verantwoordelijk voor de re-integratie. Als werkgever kun je zich hiervoor verzekeren. Deze constructie dwingt je om kritisch te kijken naar de kosten en processen rondom arbeidsongeschiktheid. Hierdoor kun je deze beter inrichten en het arbeidsvoorwaardenpakket optimaal laten aansluiten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.