Meeste ziekmeldingen door depressie

2

Depressies zorgen voor het grootste aantal verzuimdagen bij de werkende bevolking.

Maar globaal genomen zorgen lichamelijke aandoeningen voor een groter aantal ziekmeldingen dan psychische aandoeningen: bij bijvoorbeeld chronische rugpijn, aandoeningen aan de luchtwegen, drugsmisbruik en spijsverteringsproblemen blijven mensen ziek thuis. Mensen met een chronisch lichamelijke aandoening blijven gemiddeld 10,7 dagen per jaar ziek thuis. Bij psychische aandoeningen is dat gemiddeld 10,5 dagen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut dat donderdag is gepubliceerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Volgens mij is de tekst van het artikel strijdig met de titel: ‘Meeste ziekmeldingen door depressies’ vs. ‘lichamelijke aandoeningen zorgen voor een groter aantal ziekmeldingen dan psychische aandoeningen’.

  2. Zo tegenstrijdig is het niet. Heel veel psychische klachten uiten zich ook (of voornamelijk) als lichamelijke klachten (m.n. hoofdpijn, maagklachten, rug- en nekpijn).
    Die klachten staan op de voorgrond bij de betrokkene, die zich soms niet eens bewust is van de onderliggende psychische problemen die spelen (stress, gepest worden, onderpresteren binnen de taak, etc.)