Meer verzuim in 2011

4

Werknemers zijn afgelopen jaar meer ziek geweest dan het jaar daarvoor. Vooral psychisch verzuim nam toe.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde analyse van 365/ArboNed, gebaseerd op een miljoen werknemers.

Het gemiddelde verzuim was in 2011 4,5 procent, dat is meer dan de 4,3 procent het jaar daarvoor. Een op de vijf verzuimmeldingen was te wijten aan psychische problemen. In 2010 had 17 procent van de verzuimdagen daarmee te maken. Een werknemer die zich ziek meldt met psychische klachten, bleef vorig jaar gemiddeld 147 dagen thuis, een jaar eerder was dat nog 141 dagen.

In de eerste helft van 2011 was het verzuim hoger dan in de zes maanden daarna. Dat heeft volgens 365/ArboNed waarschijnlijk te maken met de economisch zwaardere tijden. ,,In de tweede helft van 2011 zijn mensen negatiever over de economie gaan denken. Het is een bekend fenomeen dat het verzuim lager is, als het economisch tegen zit. Mensen houden de hand op de knip en nemen geen risico’s’’, aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij 365/ArboNed.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Iemand die al 45 jaar werkt op

  Geen wonder toch? De mensen die nog werken, worden continu bedreigd door reorganisaties en faillissementen. Er is geen rust op de vloer.
  Komt bij: de regering wil er toe overgaan dat wanneer je al ontslag krijgt (BUITEN JE SCHULD OM) je afgescheept wordt met 1 jaar WW, ongeacht hoe lang je werkt. Dan lees je in diverse publicaties dat wachtgelden nog steeds op 6 jaar staan en mogelijk terug gaan naar 4 jaar! Dan is 1 jaar WW heel, heel zuur na 45 jaar werken. Daar maken mensen zich zorgen om en leidt tot gezondheidsproblemen.Je kunt best je werk mooi vinden, heel diep willen gaan voor een baas, maar de vraag blijft: hoe lang is mij dat nog gegund? En… datroept spanning op: dag in dag uit. Steeds vaker hoor je ouderen zeggen: ik wil best tot mijn 65ste werken, maar krijg ik de kans?!? Zelf heb ik zo iet van: kom maar op met de garanties van werk tot mijn 65ste! Mijn handtekening heb je dan als baas! Alles liever dan 1 jaar WW na 45 jaar werken!

 2. nog iemand die ook 40 jaar werkt (nog wel) op

  Helemaal met de vorige reactie eens!
  Wanneer je ervaart dat steeds meer ouderen thuis komen te zitten, werkt dat door op je gezondheid.
  Je wilt graag geconcentreerd kunnen werken, maar er is totale onrust op de arbeidsmarkt. Met name voor de ouderen. Deze regering heeft mogelijk het lef ons soort mensen af te schepen met wel 1 jaar WW en waar komen we weer aan de slag? Ik heb een goede gezondheid tot nu toe en komt de baas nu bij me met een contract en werkgaranties tot mijn 65ste krijgt ook hij direct mijn handtekening.

 3. Peter Yntema op

  Als ik een ding er uit mag halen…
  Ik lees ik dat het ziekteverzuim daalt in tijden van crisis.
  “Het is een bekend fenomeen dat het verzuim lager is, als het economisch tegen zit.”
  Dit geeft aan dat in het tegenover gestelde “in tijden van welvaart” het ziekteverzuim hoger zou liggen.
  In mijn ogen geldt dit alleen voor het “kort verzuim”.
  Dat wordt erkent in de tekst, maar niet als zodanig naar voren gebracht.

  Met een adequate signalering op de werkvloer kan dit, zeker in vele gevallen, voorkomen worden.
  Heldere communicatie is hierbij een eerste prioriteit.
  Daarmee sluit ik mij wel aan bij de vorige reacties.
  Maar garanties zijn er niet meer en
  zullen ook nooit meer worden afgegeven. Zelfs een vast contract geeft geen garantie meer.
  Voor de werknemer en de werkgever betekend dit dat ook dat er geen garantie meer bestaat dat een goed werknemer niet meer ergens anders een aanbieding aan zal nemen.
  Dat is dan weer het positieve aan dit verhaal.

 4. Petrina van Engelenburg op

  Een lastige paradox: men is het er wel over eens dat naar de, met name de oudere, werknemer toe persoonlijke belangstelling en maatwerk in beleid een gunstige invloed kan hebben op verzuimcijfers, maar tegelijk zijn de personeelskosten (vooral in de zorgsector) de grootste kostenpost, waar dus snel op bezuinigd zal worden. Terwijl je, naar mijn mening, juist wat extra zou moeten investeren in dit personeelsbeleid, omdat de evt. hogere kosten zich ruimschoots terugverdienen in een lager verzuim……. een goed praktijdvoorbeeld, liefst met cijfermateriaal, zal wellicht werkgevers kunnen overtuigen….