Meer rechten voor werknemers bij bedrijfsarts

7

Wanneer werknemers twijfelen over het oordeel van de bedrijfsarts, kunnen zij voortaan een second opinion vragen bij een onafhankelijke bedrijfsarts. Ook krijgt elke werknemer het wettelijk recht om de bedrijfsarts te spreken en moet er een onafhankelijke klachtenregeling komen.

Minister Asscher (SZW) heeft dat aan de Tweede Kamer laten weten in reactie op het advies van de SER over de toekomst van arbeidsgerelateerde zorg.

In de reactie op het SER-advies schrijft het kabinet ook dat het de komende jaren de samenwerking tussen de reguliere zorg en de bedrijfsgezondheidszorg wil verbeteren. Verder gaat het sectorale en regionale initiatieven ondersteunen en de medezeggenschap van werknemers over de bedrijfsgezondheidszorg vergroten, bijvoorbeeld door hen een rol te geven bij de inkoop van de arbodienstverlening.

Afgelopen najaar presenteerde de SER haar ontwerpadvies over arbeidsgerelateerde zorg. Hierin bepleitte de SER een stelsel op drie niveaus: arbodiensten op bedrijfsniveau voor bedrijven, sectorale of regionale arbodiensten en zorgverlening via de huisarts waar nodig. Vakbond CNV was toen positief, maar vond dat de overheid wel iets moets doen om ervoor te zorgen dat werkgevers zich ook daadwerkelijk gaan inzetten om zieke werknemers te helpen. ‘Dit is in theorie een goed stelsel, waarin iedereen die ziek wordt toegang zou moeten krijgen tot zorg. Maar de overheid moet zorgen voor een stok achter de deur…. Zolang het een papieren werkelijkheid blijft en werkgevers niet verplicht worden tot uitvoering, schieten werkenden er weinig mee op.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Tom van der Salm op

  Het blijft mij persoonlijk verbazen hoe de regering altijd weer kans ziet om de problemen bij de werkgever neer te leggen.

 2. Inderdaad Tom. Slaan we nu niet een beetje door? In mijn beleving is het deskundigenoordeel bij het UWV toch ingericht voor o.a. deze situaties? Ben benieuwd hoe dit in de praktijk zal gaan werken. Blijft bijvoorbeeld het eerder gegeven advies van toepassing tot anders is bewezen? Creeër je nu niet situaties waarbij een medewerker het traject (onnodig) kan rekken, terwijl de werkgever wel wordt geacht om het loon door te betalen?

 3. Annette Schram op

  Jammer dat men in Den Haag onvoldoende rekening houdt dat er bij werkgevers nog wel geld verdiend moet worden. Als men de deskundigheid van bedrijfsartsen nu ook al in twijfel trekken wat kunnen we dan verwachten van een onafhankelijke bedrijfsarts? Weet die het dan wel?

 4. Esther Tibbe op

  Uit de reacties begrijp ik dat de essentie van het waarom deze maatregel nodig is niet begrepen lijkt te worden. Eerst maar eens het SER advies lezen, maar ik vermoed dat 1. bedrijfsartsen vaak niet onafhankelijk zijn, maar betaald door werkgever dus ook in diens belang handelt en 2. werkgevers het werknemers vaak verbieden naar de bedrijfsarts te gaan wel eens de argumentatie kan zijn. Dit is wat ik in mijn functie als belangenbehartiger voor de vakbond helaas regelmatig constateer in de praktijk.

 5. Hans Lindeboom op

  @ Esther, inderdaad gaat het niet om deskundigheid van bedrijfsartsen maar om de keuzes die men maakt; wiens brood men eet etc. etc. Over het algemeen gaat het goed, maar toch vanuit mijn praktijk als arbeidsdeskundige heb ik artsen vaker vreemde keuzes zien maken teb faveure van de werkgever. Ook arbeidsrechtelijk gezien geeft het zelfstandig mogen gaan naar de bedrijfsarts een ander perspectief.

 6. Albert Jansen op

  Ik deel de reactie van Jordy Edink volledig. Hoewel de DO van UWV niet bindend is, hecht de rechter hieraan wel grote waarde. Komt het nieuwe voorstel parallel naast het DO te lopen en wat wordt straks gezien als onafhankelijke bedrijfsarts?

 7. Hans Lindeboom op

  Een DO heeft niet de status van een second opinion,dus dit is prima zo. Een onafhankelijke klachtenregeling wordt node gemist, zeg ik vanuit mijn praktijk als arbeidsdeskundige. Het wettelijk recht om de bedrijfarts te spreken is enkele jaren terug in de arbowet gesneuveld en komt nu dus weer terug. Dat is ok. Reactie nr. 1 is voor mij onbegrijpelijk, geen kennis van zaken concludeer ik.