Meer psychische klachten bij docenten

2

Docenten en andere medewerkers in het onderwijs hebben veel en vaker last van psychische klachten.

Van al het langdurig verzuim was vorig jaar bijna de helft (44 procent) van psychische aard, zoals overspannenheid, burn-out en depressiviteit.

Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van Arbo Unie onder 60.000 medewerkers. De instelling volgt sinds 2007 medewerkers van ruim 1500 onderwijsinstellingen.

Het langdurig verzuim met een psychische oorzaak is de laatste jaren gestaag toegenomen. Het gaat om het primair, voortgezet en hoger onderwijs.

In het primair onderwijs stabiliseerde het langdurig verzuim in 2009 en 2010 op 43 procent, afgelopen jaar was het 46 procent. In het voortgezet onderwijs nam het verzuim meer toe, van iets minder dan 40 procent in 2009 naar 46 procent vorig jaar. Langdurig zieken met een psychische oorzaak komen het minst in het hoger onderwijs voor: 42 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Annemieke op

    Cijfers die er niet om liegen. Ik kom het in mijn organisatie (primair onderwijs) eveneens veelvuldig tegen. Veranderingen in het onderwijs systeem zijn veel gehoorde aanleidingen. Investeren in loopbaan ontwikkeling en training is het antwoord vanuit mijn organisatie.Graag hoor ik hoe anderen dit knelpunt aanvliegen.

  2. De nieuwe webtsie voor de Nederlandse Vereniging voor Procesrecht gelanceerd.De leden van de NVvP hebben een zeer diverse (juridische) achtergrond: advocatuur, rechterlijke macht, overheid, wetenschap, deurwaarders, et cetera. Kortom: de NVvP is de9 Nederlandse vereniging voor iedereen die geefnteresseerd is in procesrecht!