Kortere werkdag vermindert ziekteverzuim

3

Twee uur per dag minder werken en toch hetzelfde loon ontvangen. Dat klinkt als een utopie in crisistijd. In Zweden wordt dit idee van een kortere werkdag al door verschillende werkgevers toegepast. En met succes.

De Zweedse autohandelaar Martin Banck uit Göteborg vertelt in het Duitse weekblad Der Spiegel dat hij zijn werknemers al elf jaar zes uur laat werken in plaats van de gebruikelijke acht. Tegen hetzelfde loon. Hij wilde zijn werknemers lichamelijk niet te zwaar belasten en minder uitputten. Door de kortere werkdag daalde het ziekteverzuim flink.

Politici in Göteborg, de tweede stad van Zweden, willen de zesurige werkdag nu ook op lokaal niveau invoeren. Zo heeft de Vänsterpartiet, de partij die onderdeel uitmaakt van de Rood-Groene coalitie de kortere werkdag al een paar jaar in haar verkiezingsprogramma staan. Het idee is dat een zesurige werkdag zorgt voor een eerlijkere verdeling van het werk in banen die stressvol zijn, zoals bijvoorbeeld in de zorg. Er wordt nu geëxperimenteerd met de kortere werkdag bij een deel van het gemeentepersoneel.

In Nederland is het idee van de kortere werkdag niet erg populair. Sinds 1990 krimpt onze werkweek niet meer. Toch pleit de jonge historicus Rutger Bregman op De Correspondent voor kortere werkdagen. Hij noemt minder werken een ‘vergeten droom’. Ook fractievoorzitter van GroenLinks, Bram van Ojik ziet dit wel zitten en denkt aan een werkweek van 32 uur. Volgens de voorman moet werk eerlijker verdeeld worden, omdat er simpelweg niet genoeg fulltimebanen zijn.
Bron:
NRC / Der Spiegel

Lees meer over:

Over Auteur

3 reacties

 1. Wilga Janssen op

  Interessant en het klinkt ook logisch. Niet omdat mensen geen 8 uur per dag kunnen werken maar de combi die goed verbeeld wordt door de bijgaande foto van 8 uur werken + reistijd + gezin + mantelzorg + huishouden etc. maakt dat een mens heel wat meer uren aan het werk is. Voor korte tijd is dat prima vol te houden maar voor 40 -50 jaar werk, is dat nog maar de vraag.

 2. D. van Wijk op

  Minder uitkeringen, en meer kleinere banen tegen een fatsoenlijk salaris. Prima manier om zowel het inkomen uit werk en de andere geneugten die uit een baan voortvloeien, als ook de verdeling van vrije tijd eerlijker te verdelen.
  Waarbij die ‘vrije tijd’ inderdaad voor mensen met zorgtaken vaak geen vrije tijd is, maar onbetaald werk in de privésfeer. Zeker in een tijd waarin de overheid steeds meer waarde hecht aan zorg door familie, vrienden en buren, moeten die mensen ook wel de tijd hebben om die zorg te leveren.

 3. Marga Zuidervaart op

  Zeker een interessant idee, maar het is ook belangrijk om goed te kijken naar de werkbelasting van medewerkers met deze kortere werkweek. Hoe ga je om met de hoeveelheid werk die er gedaan moet worden? Met een kortere werkweek loopt de druk op het werk alleen maar op, als daar geen goede afspraken over worden gemaakt. En dan bereik je het tegendeel van hetgeen je wilt bereiken. Nader onderzoek is gewenst.