HR: ‘Werknemer is verantwoordelijk voor eigen gezondheid’

0

Werknemers zijn verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid en dus ook voor het verzuim. Dat vindt bijna driekwart van de HR professionals die stemt op een poll op XpertHR Actueel.

74 procent van de stemmers vindt dat gezondheid en verzuim een verantwoordelijkheid is voor de werknemer zelf. 26 procent deelt deze mening niet. In totaal stemden 250 bezoekers van XpertHR Actueel op de poll.

Ook Barbara Tan, Chief HR & Financiën bij Ruigrok NetPanel, is het eens met de stelling. ‘Uiteindelijk is ieder persoon verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid. Je moet werk ook niet alleen maar als een verplicht nummer zien. Als het goed is, werk je ook omdat je dat zelf graag wil.’ Tan ziet voor de werkgever vooral een rol in het aanbieden van ontspanning zoals een stoelmassage en een gezonde lunch. ‘Wat mensen in hun vrije tijd doen aan gezond eten, sporten of juist laat naar bed gaan: daar hebben wij niets over te zeggen. Als iemand heel gevaarlijke, blessure gevoelige sporten doet, dan is dat misschien niet optimaal, maar dat kan wel weer heel goed zijn voor diens geestelijke gezondheid.’

Zorgplicht

Arbeidsrechtjurist Edith van Schie benadrukt dat de werkgever wel een zorgplicht heeft om de werknemer zijn werk zo veilig mogelijk te laten doen.’Hiervoor moet de werkgever voldoen aan een aantal voorwaarden; doet ie dat niet, dan is de werkgever aansprakelijk. Dat is het wettelijke riedeltje. Maar in principe is de werknemer over het algemeen zelf verantwoordelijk voor zijn gezondheid en kan de werkgever daarin slechts een klein beetje sturen of positief stimuleren, bijvoorbeeld door kantoorfruit, gezonde lunches en een goedkoop sportabonnement aan te bieden.’

Van borstvergroting tot skiongeluk

Dat die eigen verantwoordelijkheid van de werknemer soms ook tot frustratie bij de werkgever kan leiden, beschreef Van Schie al eens in een blog. Vooral als een werknemer ziek is geworden door zijn eigen stommiteit of ‘eigen schuld’ verzuimt. In rechtszalen komt regelmatig de vraag aan de orde of de werkgever in een specifiek geval loon moet doorbetalen tijdens de ziekte van een werknemer. Bijvoorbeeld:

  • Als een werknemer een borstvergroting heeft ondergaan en door een bacterie doodziek wordt, moet de werkgever het loon dan doorbetalen?
  • Als een medewerker dronken van een trap in een kroeg kukelt en zijn been breekt waardoor hij niet kan werken, moet de werkgever het loon dan doorbetalen?
  • Als een werknemer een gevaarlijke heli-ski trip maakt, in een ravijn stort en in coma raakt, moet de werkgever het loon dan doorbetalen?

In alle bovenstaande gevallen is het antwoord ‘ja’. Van Schie besluit: ‘Natuurlijk is het soms oneerlijk dat een werkgever moet opdraaien voor de domme acties van zijn medewerkers, die ook nog in de vrije tijd zijn begaan. Het alternatief is ookk niet aantrekkelijk. Dan moet steeds worden uitgevochten of de werkgever aansprakelijk is voor de arbeidsongeschiktheid en zo ja voor welk deel. Dat leidt tot nare discussies en ellenlange rechtszaken. Uiteindelijk is niemand daarbij gebaat.’

  • UWV-Arbeidsdeskundige Andy Luijkx

    Hoe maakt u langdurig verzuim bespreekbaar en houdt u zich aan de regels die de wet voorschrijft? Tijdens het XpertHR College praat Andy Luijkx u een uur lang bij over verzuim. Hij is arbeidsdeskundige bij UWV en geeft u inzicht in het wettelijke kader van de Wet Poortwachter en de beoordelingscriteria van UWV.

    Bekijk de webinar
Lees meer over:

Over Auteur