Hoe houd je werknemers met een chronische aandoening aan de slag?

0

Een op de drie werknemers krijgt gedurende zijn loopbaan een chronische aandoening. Hoe behoud je deze medewerkers voor jouw organisatie? Platform Fit for Work ontwikkelde een checklist voor werkgevers met praktische tips om werknemers met een chronische aandoening aan de slag te houden.

1. Vraag je werknemer wat hij qua werk kan en wil doen.
2. Ga samen met de werknemer na welke mogelijkheden er zijn om zo veel mogelijk aan het werk te blijven of gedeeltelijk te blijven werken.
3. Voorkom dat de werknemer (volledig) ziekteverlof aanvraagt en jullie te maken krijgen met de Wet Poortwachter (en de financiële gevolgen ervan).
4. Bekijk met de werknemer welke gevolgen de behandeling kan hebben voor het werk. Denk samen in oplossingen, zoals het aanpassen van de werklast, het bijstellen van het takenpakket, thuiswerken, aanpassing van de werkplek, coaching en dergelijke.
5. Met toestemming van de werknemer kan de bedrijfsarts contact opnemen met de behandelend arts over mogelijke gevolgen van de aandoening en behandeling voor het werk.

‘Bedrijven weren werknemers met een chronische aandoening en ouderen’

Het CDA vreest dat bedrijven geen mensen met een zwakke gezondheid of ouderen meer in dienst durven nemen omdat ze opdraaien voor het risico van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. Lees meer >>>

6. Vraag de bedrijfsarts of een andere deskundige om gericht advies over het werkvermogen van een werknemer. Bespreek in een driegesprek met de werknemer, de bedrijfsarts en een deskundige de werkmogelijkheden.
7. Als werken niet mogelijk is: bespreek hoe je onderling contact houdt en op welke wijze collega’s geïnformeerd worden tijdens de afwezigheid van de werknemer.
8. Overweeg om binnen je organisatie systematisch aandacht te besteden aan werken met een chronische aandoening, in de vorm van een beleid waarvan voorlichting aan collega’s deel uitmaakt.

Het platform Fit for Work zet zich in voor een aanpak gericht op werkbehoud bij een chronische aandoening.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.