Gemiddeld verzuim door psychische klachten is 53 dagen

1

Het gemiddelde verzuim wegens psychische klachten is 53 dagen. De belangrijkste oorzaken voor de psychische klachten zijn werkdruk, het onvoldoende hanteren van grenzen en de werk/privé-balans, zo blijkt uit onderzoek van ArboNed.

Bij 25 procent van het verzuim langer dan zeven dagen is de oorzaak psychisch. Ziekteverzuim wegens psychische klachten komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het vaakst in de leeftijdsgroep 30 tot 50 jaar.
Verzuim wegens depressie duurt gemiddeld 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen. Het aantal dagen verzuim om deze reden is het hoogst in de publieke sector en het onderwijs, gevolgd door financiële dienstverlening en de gezondheidszorg.
Oudere werknemers verzuimen langer door depressieve klachten dan jongere werknemers, en werknemers in kleine bedrijven verzuimen langer dan werknemers in grotere bedrijven. De duur van een depressieve periode in Nederland is vergelijkbaar met die in andere landen, maar de duur van het bijbehorende ziekteverzuim is langer.
Door op tijd in te grijpen kan de gemiddelde verzuimduur 17 dagen korter’, zegt Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij ArboNed. ‘Eén dag verzuim kost 250 euro, dus dat scheelt 4.250 euro per werknemer.’
Werkgevers moeten volgens Hoedeman op hun hoede zijn als werknemers aangeven dat ze last hebben van stress, als ze minder functioneren of als ze zware belasting vermijden. Daarbij is frequent kort verzuim een duidelijk signaal dat wijst op psychische problemen.
Er zijn bij psychische probelemen drie fases waar de werknemer doorheen moet: even laten bijkomen, de oorzaak achterhalen en helpen met het toepassen van de oplossingen in combinatie met de re-integratie. Een (onbewust) foutieve aanpak van de werkgever kan volgens Hoedeman leiden tot verstoorde arbeidsverhoudingen, waardoor beide partijen nog verder van huis zijn.
De verschillende vormen van psychische klachten:
1.      Surmenage (overspannen) 41%
2.      Spanningsklachten           24%
3.      Overig                             19%
4.      Depressie                        10%
5.      Burn-out                            3%
6.      Angststoornis                    3%
(Bron: ArboNed)
Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. jos van rijt op

    Geweldig dat Rob vanuit zijn perspectief dit in kaart heeft gebracht. Ben benieuwd waar ik het onderzoek kan vinden. Overigens komt uit ieder MTO binnen de dienst waar ik werk een zelfde reeks getallen, alleen worden de psychosociale klachten expliciet benaderd.