FNV luidt noodklok over verzuimbegeleiding

1

Veel zieke werknemers worden niet serieus genomen en hun privacy wordt op grote schaal geschonden. Verzuimbureaus, arboartsen en werkgevers schuwen er niet voor om de wet- en regelgeving te overtreden. Dat stelt vakbond FNV Bondgenoten op basis van de resultaten van zijn meldpunt Verzuimbegeleiding.

Volgens de bond komt uit het onderzoek naar voren dat verzuimbegeleidingsbedrijven zieke werknemers vaak naar medische informatie vragen. Ook komt het voor dat onbevoegden medisch advies geven. Dat is schandalig, stelt FNV-bestuurder Gea Otterman. ‘Alleen de bedrijfsarts mag medische informatie vragen en advies geven over het ziektebeeld en herstel. In de praktijk spelen allerlei ondeskundigen voor doktertje zodat ze werknemers onder druk kunnen zetten om weer snel aan het werk te gaan.’

Volgens FNV moet de bedrijfsarts niet langer door de werkgever betaald worden. Wat vind jij? Discussieer mee over het rapport van de FNV op Connect.

Geen arboarts

In totaal hebben ruim 6100 werknemers gereageerd op het meldpunt. Een deel daarvan vermoedt ook dat er niet vertrouwelijk met zijn gegevens is omgegaan. Ook kreeg FNV klachten over de rol van de bedrijfsarts. Ondanks de wettelijke verplichting is er vaak geen toegang tot een arboarts. De onafhankelijkheid van deze dokter werd bovendien door 41 procent van de respondenten in twijfel getrokken.

Als arts ben je het aan je stand verplicht om je rug recht te houden en het belang van je patiënt voorop te zetten. Maar het blijkt dat de arts zijn oren te veel naar de werkgever laat hangen. In veel gevallen geldt: wie betaalt, bepaalt’, aldus Lotterman.
Bron: ANP

Lees ook:

Wat mag je vragen bij ziekmelding?
Checklist taken casemanager

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. jos van Rijt op

    bedrijfsartsen zijn de enige adviseurs. En ook alleen maar advieseurs. Om nu een contract als organisatie die zulke bedrijfsartsen in dienst heeft te bedingen, bij welk bedrijf dan ook, om geld aan zulke adviezen te verdienen, grijpen deze bedrijven in hun aanbesteding iedere mogelijkheid aan om dit te organiseren. De kans is groot dat er door de moordende concurentie een toevlucht gezocht wordt met het inzetten van niet bekwaam en niet bevoegd personeel de aanbestedingsprijs laag te houden. Dit gebeurd denk ik te pas en te onpas. Met alle gevolgen van dien. Daarnaast dient het besef bij de adviseur te zijn dat hij/zij een bijdrage dient te leveren aan welk genezingsproces dan ook. De adviesrol dient hieraan onderhevig te zijn. Ik heb het gevoel dat hierin tekort geschoten wordt. Alleen maar door de drive mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Regelmatig verliest de advieseur/bedrijfsarts in wezen zijn patient uit het oog. Let wel het zijn patienten. Mensen die om welke reden dan ook verzuimen zijn ZIEK. Daarnaast ben ik gelukkig ook professionals tegen het lijf gelopen, die absoluut een bijdrage hebben geleverd aan herstel. De prijs voor begeleiding speelt ons hier weer parten in mijn optiek.