Flexwerken leidt tot minder verzuim

2

Werknemers die de mogelijkheid hebben om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken – flexwerken – melden zich minder vaak ziek. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Daniel Possenriede aan de Utrecht University School of Economics

Minder vaak, niet minder lang

6 juni promoveerde Possenriede op zijn onderzoek ‘The economics of temporal and locational flexibility of work’. In het onderzoek valt te lezen dat het flexibel werken effect heeft op de frequentie van het ziekteverzuim, maar niet op de duur. Deeltijdwerken blijkt opvallend genoeg geen effect te hebben op het ziekteverzuim.

Werknemers die hun eigen begin- en eindtijden kunnen bepalen zijn volgens het onderzoek tevredener met hun baan, maar zijn niet geneigd om meer uren te werken. Vrouwelijke werknemers werken zelfs minder uren.

Effecten flexwerken op carrière

Flexibel werken heeft in sommige gevallen ook effect op de carrière van werknemers. Af en toe flexwerken heeft geen effect, maar regelmatig flexwerken verlaagt de kans op interne opleidingen en promotie.

In Nederland beschikt bijna de helft van de werknemers over flexibele arbeidstijden of werkt in deeltijd, en één derde werkt minstens een keer per week thuis.

Lees ook: Ziekteverzuim op laagste niveau sinds ’96 en Best practice: koekjesbakkerij heeft ziekteverzuim van 2%

Lees meer over:

Over Auteur

2 reacties

 1. Dirk de Wit op

  Blijkbaar is je laten zien op het werk en daarmee gekend worden door je leidinggevende en anderen mensen op sleutelposities nog steeds van groot belang voor promotie en opleiding. Met andere woorden: onbekend maakt onbemind en iemand waarvan het werken zichtbaar is, wekt meer vertrouwen.

  Iedere medewerker zal dus een afweging moeten maken of flexibiliteit of een snelle carrieregroei belangrijk is en hier dus een optimum in moeten vinden.

 2. Gerard Molenkamp op

  ‘Uit het oog is uit het hart’ lijkt ook hier van toepassing. Om deze valkuil te vermijden en toch tijd- en plaatsonafhankelijk te kunnen werken, zonder je carrière te fnuiken zullen werknemer en leidinggevende een paar dingen moeten regelen:
  1. goede (SMART) afspraken maken over te behalen resultaten.
  2. regelmatig hierover communiceren met elkaar en met andere direct betrokkenen.
  3. een deel van de communicatie face-to-face laten zijn of telefonisch. Niet alles van e-mail laten afhangen