De energie van een team is meetbaar

1

Een team dat bruist van de energie en vitaliteit is de sleutel tot het succes van een organisatie. Het is dus van belang om te weten waarop energie verloren wordt en hoe je dat energieverlies kunt ombuigen naar energiewinst.

Om daarop te kunnen sturen moet het energieniveau binnen een team wel meetbaar zijn. ‘Meten is weten’, luidt immers het credo. Maar kun je de energie binnen een team meetbaar maken?

Energieverlies

Energie is een absolute kritische succesfactor, die zowel negatief als positief beïnvloedbaar is. Wanneer er in een organisatie sprake is van onnodig energieverlies, oftewel ‘energieverspilling’, kost dit kracht, tijd en geld. Denk hierbij ook aan de uitstraling naar (potentiële) medewerkers en klanten. Of in het geval van een opleidingsinstituut aan de uitstraling naar (potentiële) leerlingen en ouders.

Wie wil er nu werken of studeren in een omgeving waar geen energie voelbaar is? Ook in de sport is energieverspilling een negatieve beïnvloeder van het spelplezier. Een team dat ergens energie op verliest kan niet optimaal presteren.

In zowel het bedrijfsleven als in de sport is de invloed van energie niet altijd zichtbaar, maar wél sterk voelbaar. Wanneer een team matig presteert door een gebrek aan energie, gaat men vaak naar andere oplossingen zoeken, in plaats van het energiegebrek specifiek aan te wijzen als oorzaak.

In de praktijk blijkt dat er vooral energie verloren wordt op een gebrek aan open communicatie, waardering en verantwoordelijkheid nemen. Hier kan gericht actie op ondernomen worden, door deze energievreters om te buigen. Het hogere energieniveau dat dan bereikt wordt heeft vele voordelen:

  • het maakt het behalen van doelstellingen makkelijker
  • het verlaagt ziekteverzuim
  • het heeft aantrekkingskracht
  • het stimuleert de inzet van aanwezige talenten
  • het geeft teams dat extra zetje om goed te presteren
  • het maakt kansen benutten makkelijker
  • het is de basis voor plezierig werken en leven

Hoe maak je het energieniveau meetbaar?

Op basis van het energieconcept zoals Bert Arons dat beschrijft in zijn boek Hoera! Energie, kan de energie van een team meetbaar gemaakt worden. Vanuit acht energiebronnen, in combinatie met het toekennen van een waarde aan 35 kernwoorden met behulp van Arons’ Spectrum Energiekaarten®, kan de actuele energie op door uzelf gekozen onderwerpen gemeten worden. Zowel individueel als in teamverband.

Het resultaat vraagt uiteindelijk om een gedragsverandering: het koesteren van de energiegevers en het ombuigen van de energievreters in winst. Waarbij doelen, taken en verantwoordelijkheden worden verbonden met de energiebronnen.

De invloed van energie op het werkproces is door Tony Schwartz uitgebreid beschreven in zijn artikel Manage your energy, not your time (Harvard Business Review, 2007). Een aanrader voor wie zich verder wil verdiepen in deze materie.

Maarten van Heeswijk, Maarhees Coaching & Consultancy

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie