Communicatie sleutel bij begeleiding zwangere werkneemster

1

De zwangerschap is de opmaat naar één van de mooiste momenten in een mensenleven: de geboorte van een kind. ‘De aanloop naar deze feestelijke gebeurtenis krijgt een domper als de zwangere werkneemster vlak voor haar verlof ziek uitvalt’.

Dat zegt Marius Touwen, directeur van arbodienst ArboVitale in het augustusnummer van ArboMagazine. ‘Dat is zonde, want zwangere werkneemsters kunnen in principe prima gezond blijven tot aan hun verlof. Werkgevers moeten dan wel zorgen voor goede voorlichting en begeleiding.’

Werkgevers worstelen met hun zorgplicht, waardoor er uiteindelijk veel te weinig met elkaar wordt gecommuniceerd. Communicatie is dus het sleutelwoord als het gaat om de begeleiding van zwangere werkneemsters rondom hun verlof. Het voorkomt ergernissen en uiteindelijk uitval; iets wat voor elke organisatie erg kostbaar is.

Preventief

Het spreekuur bij de bedrijfsarts kan preventief ingezet worden, iets wat veel werkgevers wel eens over het hoofd zien. Zeker in het geval van zwangerschap is een preventief spreekuur de moeite waard. De bedrijfsarts kan de werkneemster advies geven over thema’s rondom zwangerschap en werk.

Zwangere werkneemsters zijn zich vaak niet bewust van wettelijke maatregelen die de werkgever moet treffen. Het gaat dan om zaken als het aanpassen van het werk, de werkplek en de werkmiddelen.

In het augustusnummer van ArboMagazine staat het gehele artikel, inclusief tips voor de werkgever om de gezondheid van een zwangere werkneemster te bewaken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. ook na de bevalling blijven zaken belangrijk om goed te organiseren, hoe inzetbaar, welke beperkingen en bijv. een kolfruimte met koelkast / privacy / rust etc, ook al omdat moeilijk voorspelbaar hoe vaak, wanneer, hoe lang dat gebruikt gaat worden, geeft wel wat problemen