CNV pleit voor andere aanpak ziekteverzuim

1

Ziekteverzuim moet structureel anders worden aangepakt dan we op dit moment in Nederland doen.

Dat zegt CNV-voorzitter Jaap Smit.

Het feit dat er bedrijven zijn waar ongeschoolde medewerkers beoordelen of werknemers zich ziek mogen melden en daarbij ook de privacyregels schenden ,,is natuurlijk van de zotte”, aldus de vakbondsman in reactie op een televisieprogramma van Zembla hierover vrijdagavond. ,,Het is een uitwas; het werkelijke probleem zit veel dieper.”

Werkenden hebben recht op een onafhankelijke arts die toegankelijk is, zorgvuldig omgaat met medische gegevens en die zich ook inzet voor verbeteringen van de werksituatie. Eén op de vijf werkenden moet het nu zonder zo’n arts stellen, stelt Smit.

,,Ziekteverzuim ontstaat niet zomaar", vindt de CNV-voorman. ,,Werknemers melden zich sneller ziek als de werkgever geen oog heeft voor hun situatie. Dat kan over de werkdruk gaan, over de veiligheid op de werkvloer, over het takenpakket. Een werkgever die uitsluitend via verzuimcontrole het ziekteverzuim wil verlagen, is als een fietser die elke avond zijn band plakt, maar wel gewoon door het glas blijft rijden."

Volgens hem kan een goede arbo-arts helpen om structurele belemmeringen weg te nemen die maken dat werknemers zich ziek melden. Smit: ,,De bedrijfsarts moet preventief werk doen, de werkgever wijzen op het glas op het fietspad en aanraden een andere route te kiezen. Om dat werk goed te kunnen doen en om alle signalen te krijgen die hij nodig heeft, moet hij onafhankelijk worden van de werkgever. Nu wordt de bedrijfsarts vaak gezien als partijdig: als hij niet doet wat de werkgever wil, loopt hij het risico klanten te verliezen.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Dit zelfde artikel was 23-3 ook al geplaatst:
    Penoactueel.nl/management/cnv-pleit-voor-andere-aanpak-ziekteverzuim-8186.html