Cito-toets voor bedrijfsarts

5

De bedrijfsartsen van ArboNed laten zich voortaan testen. Het bedrijf heeft samen met Cito een toets voor bedrijfsartsen ontwikkeld.

Volgens ArboNed is het voor het eerst dat de kwaliteit van individuele artsen op deze manier inzichtelijk wordt gemaakt.

ArboNed heeft zelf 350 bedrijfsartsen in dienst die 1,3 miljoen werknemers onder hun hoede hebben. Volgens het bedrijf worden bedrijfsartsen steeds zelfstandiger en moeten ze voldoen aan nieuwe normen op de arbeidsmarkt. ,,Er is een vraag vanuit de markt naar transparantie in de kwaliteit van bedrijfsartsen”, meent ArboNed.

Het is niet de bedoeling dat bedrijfsartsen zich via een cijfer met elkaar kunnen meten. ,,Ze kunnen zichzelf vergelijken met collega’s.” De toets kan volgens ArboNed ook gebruikt worden door bedrijfsartsen van andere organisaties.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Donald Hekscher op

  Ik vind het idee van een toets heel goed, maar is dat het antwoord op de vraag naar transparantie in de kwaliteit?
  Wat wil men nu werkelijk bereiken? Krijgen we de uitslagen ooit te zien?

 2. H. van Alphen op

  Net als bij o.m. huisartsen, neem ik aan dat er ook zoiets is als een verplichte nascholing voor bedrijfsartsen.

  Om deze Citotoets, nu ineens als een, voor de buitenwereld volledig onzichtbare beoordeling te gaan hanteren, is m.i. te vrijblijvend en daarmee volstrekt zinloos . Hier gaan te weinig individuele prikkels van uit.

  Een verplicht (eventueel openbaar) puntensysteem wat ingevuld wordt op basis van verplichte nascholings-kennistoetsen, zou m.i. veel meer zeggen over de (dan aantoonbare) kwaliteit van de individuele bedrijfsarts.

 3. Lijkt me volstrekte onzin. Iemand die basisarts is voldoet in principe aan zekere (geneeskundige) kwaliteitseisen en criteria. Vervolgens gaat men in opleiding voor bedrijfsarts met certificatieronde. Daarna treed men in dienst bij een bedrijf of arbo-organisatie en daar wordt ook al weer in de selectieprocedure gekeken naar geschiktheid in de sfeer van medische beslisvorming, probleemanalyse, communicatie, wet en rechtskennis enz enz. Dat er dan nu wederom een toets moet worden gedaan slaat echt nergens op. Laten we het maar weer houden op een marketingstuntje van genoemde arbodienst. Aandachtstrekkerij noem ik dat.

 4. L. van Amerongen op

  Bedrijfsartsen zijn verplicht om hun vak- (arbo)wetskennis, etc. door cursussen up-to date te houden. Logisch. Om daar een (Cito)toets aan vast te knopen kan geen kwaad. Immers medisch specialisten o.a. zijn ook verplicht om hun kennis regelmatig te laten toetsen. Maar waar ik mij meer zorgen om maak is dat de werkgever, die zelf zorgt voor de Arbozaken, door zijn ”wensen” in de Arbo-aanbesteding de onafhankelijkheid en onpartijdigheid en werkzaamheden van de arts negatief kan beinvloeden. Daarmee wordt de arbo-arts een gewillig instrument van de werkgever. De gezondheid van de werknemers in het bedrijf kan daardoor grote risico’s lopen.

 5. Bedrijfsartsen handelen vaak conform hetgeen de werkgever van belang acht.

  Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

  Sinds de wet poortwachter en de daaruit voortvloeiende verantwoordelijkheden rond ziekte/re-integratie van medewerkers zitten de verzekeraars en werkgevers samen op de stoel van de huisarts en andere specialisten.

  De ziekteprocessen worden bekeken/ beoordeelt vanuit dit complexe driehoek systeem, waarbij belangenverstrengeling al per definitie niet is uit te sluiten. De eventuele nadelige gevolgen zijn voor de vaak voor de werknemer, die al genoeg te doen heeft met zijn ziekte/ herstel en geen echt zicht heeft (mag hebben) op de diverse agenda”s.