PraktijkvraagBouwt een werknemer ADV-dagen op tijdens ziekte?

0

Stel je werknemer is al enkele dagen ziek. Bouwt hij dan ook ADV-dagen op tijdens zijn ziekte?

Over ADV- of ATV-dagen is niets wettelijk geregeld. De wettelijke regeling met betrekking tot vakantiedagen is ook niet van toepassing op ADV-dagen. Meestal zijn de spelregels hierover (zoals het vaststellen van het recht op deze dagen) in een eventueel toepasselijke caopersoneelshandboek of arbeidsovereenkomst opgenomen. Of een werknemer tijdens ziekte ADV-dagen opbouwt zou dus allereerst nagekeken moeten worden in een eventueel toepasselijke cao, personeelshandboek of arbeidsovereenkomst.

Geen ADV-dagen

Is een dergelijke regeling er niet, dan kan in principe als uitgangspunt gehanteerd worden dat een werknemer tijdens ziekte geen ADV-dagen opbouwt. De kern van zo een dag is namelijk dat een werknemer meer uren per week werkt dan hij uitbetaald krijgt. De uren die wel gewerkt en niet betaald worden, worden omgezet in extra vrije dagen, de ADV-dagen. Zolang de werknemer dus niet meer uren per week werkt dan hij uitbetaald krijgt, is er dus ook geen opbouw van deze dagen.

  • In samenwerking met XpertHR plaatst de redactie een praktijkvraag. Deze vraag wordt beantwoord door juristen van XpertHR. XpertHR biedt arbeidsrechtelijke informatie, juridisch advies, praktische tools, praktijkcases, checklists en meer. Geïnteresseerd? Vraag meer informatie of een demonstratie aan >>>
Lees meer over:

Over Auteur

Dit artikel is geschreven door een auteur van XpertHR. XpertHR wordt gemaakt door een team van interne juristen en externe specialisten. Het XpertHR team werkt samen met arbeidsrechtadvocaten belastingadviseurs van gerenommeerde partijen en de beste specialisten uit het vak.