Bonden: recessie voorbij? Meer loon!

1

Met een marginale groei van 0,1 procent in het derde kwartaal ten opzichte van het vorige kwartaal is Nederland officieel uit de recessie. De bonden zien alle reden voor loonsverhoging, maar economen zijn voorzichtiger.

Met de groei is een einde gekomen aan vier opeenvolgende kwartalen van krimp en de derde recessie in 5 jaar tijd. ,,Maar het blijven sombere cijfers”, concludeert econoom Peter Hein van Mulligen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bij de presentaties van de cijfers vandaag.

Grootste banenverlies ooit
Van Mulligen. ,,De werkgelegenheid verslechtert alleen maar. Het aantal banen neemt in hoog tempo af.”  In het derde kwartaal waren er 46.000 banen minder dan in het voorgaande en 160.000 minder dan een jaar geleden. ,,Dat is het grootste banenverlies sinds het begin van 1995.”

Stevige looninjectie
Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts is het zaak dat er meer banen komen en mensen meer vertrouwen krijgen, en ook daar moet in worden geïnvesteerd.  ,,De binnenlandse bestedingen moeten echt omhoog. Waar het kan moeten de lonen omhoog. ” CNV-voorzitter Jaap Smit pleit ook voor een impuls. ,,Door een stevige looninjectie kunnen werkgevers de neergaande spiraal doorbreken. Meer koopkracht, levert meer bestedingen door consumenten en die helpen bedrijven er weer bovenop.” Niet alle bedrijven kunnen de lonen verhogen, realiseert Smit zich. ,,Bedrijven die het moeilijk hebben, moet je niet het mes op de keel zetten door te vragen om een looninjectie.”

Lees ook:

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jan Onderwater op

    Nou maar hopen dat de bonden het verstand gebruiken en alleen daar loonsverhogingen door drukken waar het mogelijk is. Daar heb ik mijn diepe twijfels over en zeker bij het RODE fnv. Met het cnv, de unie en het avv kun je nog normaal overleg voeren. De fnv zit hopeloos vast in de jaren 50 met allerlei achterlijke visies die totaal niet meer aansluiten op de huidige flexibele economie. Daar moeten ze nodig wat aan gaan doen. Met Heerst als voorman? Dat wordt niks ? Vr gr Jan