BMI belangrijke graadmeter verzuim

0

In de transportsector blijkt de Body Mass Index (BMI) een belangrijke graadmeter voor verzuim. Werknemers met een te hoog BMI zijn vaker langdurig ziek dan werknemers met een goede BMI.

Dat blijkt uit het Trendrapport 2013 dat Gezond Transport onlangs publiceerde.

BMI

Een goede Body Mass Index ligt tussen de 18 en 25. Werknemers met obesitas hebben een BMI van hoger dan 30. Op basis van de BMI-scores komt naar voren dat 19 procent ernstig overgewicht heeft en 49 procent een lichte vorm van overgewicht. Het probleem van overgewicht neemt toe met de leeftijd. Vooral onder werknemers van 40 jaar en ouder ligt het aandeel werknemers met obesitas hoog.

Voeding

In tegenstelling tot de BMI, lijkt het voedingspatroon minder invloed te hebben op het verzuim. Juist de oudere werknemers (die vaker verzuimen) geven aan gezonder te eten. Van de ondervraagde werknemers geeft 36 procent aan gevarieerd te eten en bewust voor een gezonde maaltijd te kiezen. Dit aandeel is het hoogst onder 60 plussers (49 procent) en het laagst onder de groep tot 30 jaar (21 procent). Van de werknemers die regelmatig een snelle maaltijd eten blijkt ongeveer de helft dit te doen omdat er tijdens het werk te weinig tijd is en ongeveer een derde omdat het gewoon lekker is.

Risico’s

De belangrijkste arbeidsrisico’s in de transportsector blijven fysieke belasting en verkeersveiligheid. Het percentage werknemers dat verzuimde met klachten, (mede) als gevolg van het werk, is gedaald. Naast fysieke belasting wordt ook ‘werkdruk en stress‘ (psychosociale arbeidsbelasting) door werknemers genoemd als verklaring voor langdurig verzuim.

Uit het archief:

Baas moet trucker helpen gezonder te leven

Overgewicht groot probleem op de werkvloer

Werknemer moet betalen voor overgewicht

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.