Beroepsziekte blijft een blinde vlek ondanks toename

0

Beroepsziekten zijn voor Nederlandse organisaties een blinde vlek, omdat ze vaak pas na lange tijd aan het licht komen. Dat blijkt uit onderzoek van Inspectie SZW, die ervan overtuigd is dat de aandacht van beroepsziekte omhoog moet.

Volgens Inspectie SZW komen beroepsziekten steeds vaker voor en komt dat voornamelijk door (onnodig) onveilige of ongezonde arbeidsomstandigheden. Door deze blinde vlek zichtbaar te maken, kunnen werkgevers productiviteitsverlies, gedwongen baanwissels, acute letsels en (chronische) ziektes voorkomen.

Risicosectoren

Vooral in de sectoren zorg, industrie, bouw, handel en zakelijke dienstverlening komen jaarlijks de meeste nieuwe beroepsziekten voor. Medewerkers in deze branches hebben het vaakst last van burn-outklachten, rug-, knie-, nek- en schouderaandoeningen en depressie. Van deze groep medewerkers komen ongeveer 4100 te overlijden, waarvan 80 procent dan al gepensioneerd is.

Verzuim en aanpak

Medewerkers die een beroepsziekte hebben opgelopen, verzuimen gemiddeld 31 dagen per jaar. Voor deze werknemers wordt het aantal extra verzuimdagen geschat op 5,3 miljoen verzuimdagen per jaar. Dat komt neer op twaalf procent van het totale aantal verzuimdagen in de medewerkerspopulatie.

De Inspectie werkt hard aan de preventie van beroepsziekten door middel van inspectieprogramma’s. Denk daarbij aan programma’s als pyschosociale arbeidsbelasting (PSA), arbeidsdiscriminatie en blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Zo gaan niet alleen de beroepsziekten omlaag, maar ook het verzuim.

Bron: Inspectie SZW

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.